Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś dla miłośników serników i makowców. Ciasto idealne na świąteczny stół, choć świetnie sprawdzi się także na wszelkiego rodzaju imprezach.
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 83
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 193
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 83
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 193
Składniki
Ciasto: Do mąki dodać sól, zimne masło i posiekać składniki nożem. Dodać cukier i rozkłócone jajko. Ciasto zagnieść ręcznie lub w robocie. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na godzinę. Schłodzonym ciastem wylepić spód formy o wymiarach ok. 36x24 cm. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół).
Masa makowa: Do gotowej masy makowej dodać jajko, mąkę, skórkę pomarańczową oraz aromat i migdały. Wymieszać.
Masa serowa: Białka oddzielić do żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodać po jednej łyżce sera cały czas miksując. Do masy serowej dodać aromat i budyń. Zmiksować. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. 1/3 białek dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać pozostałą część białek i wymieszać do połączenia się składników. Na podpieczony spód wyłożyć masę makową. Na masę makową wyłożyć sernik. Ciasto wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec przez ok. 50-55 minut. Seromak studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przed pokrojeniem całkowicie wystudzić i najlepiej schłodzić w lodówce. Składniki polewy rozpuścić. Polewą polać wierzch ciasta.