Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 41
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 365
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 89
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 41
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 365
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 89
Składniki
Składniki na ciasto (mąka, margaryna, cukier puder, 1 żółtko i szczypta soli) siekam, a potem zagniatam. Formuje kulę, zawijam w folię. Wkładam na godzinę do lodówki.
Robię masę makową. Żółtka ucieram z cukrem przez 7 minut. Mieszam ze zmielonym trzykrotnie makiem, olejkiem oraz rodzynkami i posiekanymi orzechami wymieszanymi wcześniej z mąką. Białka ubijam i łączę z masą makową.
Na masę serową żółtka ucieram z cukrem i margaryną. Miksując, dodaję porcjami twaróg, potem mąkę ziemniaczaną i skórkę z pomarańczy. Białka ubijam i łączę z masą.
Ciasto wyjmuję z lodówki. Wylepiam nim dno formy. Nakłuwam, piekę 15 minut w 190 st. C. Na przestudzone ciasto wykładam masę makową, a na nie masę serową. Ciasto przykrywam folią. Piekę 1 godzinę w 175 st. C. Posypuję pudrem.