Sernikowa torto-tarta z morelami

Sernikowa torto-tarta z morelami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo lekka tarta morelowa. Ekspresowa do przygotowania. A zarazem efektowna. Niestety nie jestem w stanie pokazać środka. Bo to na prezent. Ale w środku kryje się sernik na zimno. I dużo, dużo moreli. Wierzch ozdobiony lukrem plastycznym. Miał przypominać goździki. Najulubieńsze kwiaty solenizantki.

Składniki

  • SPÓD 250 g ciastek pełnoziarnistych
  • 100 g masła
  • 125 g konfitury morelowej
  • SERNIK 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 250 g gęstego jogurtu greckiego
  • 100 ml wrzątku
  • 2 galaretki morelowe
  • 10 moreli
  • 100 g białej czekolady
  • skórka z cytryny
  • LUKIER PLASTYCZNY 500 g cukru pudru
  • 2 łyżki glukozy
  • 1 łyżka żelatyny
  • 30-35 ml ciepłej wody

Przygotowanie

  1. Formę do tarty /dno/ wykładam okręgiem wyciętym z papieru do pieczenia.
    Ciastka drobno kruszę. Wysypuję formę. Masło roztapiam, zalewam ciastka i ugniatam szklanką. Smaruję konfiturą morelową i wkładam do lodówki na około 30 minut.

  2. Galaretki rozpuszczam we wrzątku, mieszając bardzo, bardzo intensywnie. Morele drobno kroję. Czekoladę siekam na małe kawałki.
    Serki waniliowe łączę z jogurtem greckim. Ścieram skórkę cytryny. Łączę masę z przestudzoną galaretką. Miksuję dokładnie.
    Dodaję pokrojone owoce i czekoladę. Mieszam do połączenia. Wylewam na spód tarty i schładzam 2-3 godziny.

  3. Żelatynę zalewam wodą. Rozpuszczam dokładnie. Dodaję glukozę i mieszam intensywnie do połączenia. Na blat przesiewam cukier puder /około 2/3/. Zagniatam cukier z żelatyną. Dodaję cukru pudru w razie potrzeby.
    Lukier bardzo szybko się kruszy, więc trzeba szybko na nim działać.
    Wałkuję go na natłuszczonym blacie na podługowate plastry, z których formuję falbanki. Nakładam na tartę 'dachówkowo'. Jak lukier się ściągnie, to dodatkowo kruszę brzegi falbanek, żeby było bardziej goździkowo.
    Całość oprószam cukrem pudrem.

Składniki
  • SPÓD 250 g ciastek pełnoziarnistych
  • 100 g masła
  • 125 g konfitury morelowej
  • SERNIK 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 250 g gęstego jogurtu greckiego
  • 100 ml wrzątku
  • 2 galaretki morelowe
  • 10 moreli
  • 100 g białej czekolady
  • skórka z cytryny
  • LUKIER PLASTYCZNY 500 g cukru pudru
  • 2 łyżki glukozy
  • 1 łyżka żelatyny
  • 30-35 ml ciepłej wody
Składniki