Sernik ze śliwkami, różową bezą i kruszonką

Sernik ze śliwkami, różową bezą i kruszonką
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Sernik na kruchym spodzie ze śliwkami. Sernik z bezą i kruszonką. Sernik wyszedł aksamitny, winny i pyszny.

Składniki

  • CIASTO:
  • -300 g. masła -100 g. cukru -5 żółtek(białka odłożyć do bezy)
  • -2 łyżki gęstej śmietany -500 g. mąki -3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA:
  • -1,5 kg.sera imperialu-śmietankowego -5 jajek
  • -250 g.cukru -330 ml.śmietanki 30 %
  • -3 budynie cytrynowe -1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
  • OWOCE: -kilkanaście śliwek -trochę cukru
  • BEZA: -5 białek -150 g.cukru -1 budyń wiśniowy
  • DO OPRÓSZENIA: -cukier puder

Przygotowanie

  1. ciasto-
    Zmiksować masło z cukrem i jajkami. Przesiać mąkę z proszkiem, dodać śmietanę i zmiksować.Większą połowę ciasta, porozkładać i rozklepać na blaszkę 30x40 wyścielaną papierem do pieczenia.Resztę można schłodzić na kruszonkę.

  2. masa serowa-Jajka zmiksować z cukrem, potem z serem. Śmietankę wymieszać z budyniem i wlać do sera,dodać ekstrakt i ponownie zmiksować.Nie miksować za długo, żeby niepotrzebnie napowietrzyć masę. Wylać masę na surowe ciasto.

  3. owoce-Połówki śliwek porozkładać na masie serowej, brzuszkiem do dołu. Każdą odrobinkę pocukrować.

  4. beza-Białka ubić ze szczyptą soli,potem ze stopniowo dodawanym cukrem. Przesiać budyń,wymieszać i wyłożyć na śliwki.

  5. kruszonka-Pozostawione ciasto porozkładać na górę sernika.

  6. Piec 60-70 min.w 175*C. Pod koniec pieczenia przykryć papierem do pieczenia jak zbytnio brązowieje.

  7. Po przestygnięciu,posypać cukrem pudrem. Kroić na drugi dzień,aż stężeje.

Komentarze do przepisu (4)

Dolcevita-in-my-kitchen 26 września 2019
Przepiekny i jaki smaczny :)
fafiatko 26 września 2019
Jakie cudo! Bardzo chetnie bym zjadla!
babcitereskiciasta 26 września 2019
Dziękuję Edytko, ciasto było smaczne.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO:
  • -300 g. masła -100 g. cukru -5 żółtek(białka odłożyć do bezy)
  • -2 łyżki gęstej śmietany -500 g. mąki -3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA:
  • -1,5 kg.sera imperialu-śmietankowego -5 jajek
  • -250 g.cukru -330 ml.śmietanki 30 %
  • -3 budynie cytrynowe -1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
  • OWOCE: -kilkanaście śliwek -trochę cukru
  • BEZA: -5 białek -150 g.cukru -1 budyń wiśniowy
  • DO OPRÓSZENIA: -cukier puder
Składniki