sernik ze śliwkami

sernik ze śliwkami
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: agafia
Pieczony sernik ze śliwkami i orzechową kruszonką

Składniki

  • SPÓD:
  • herbatniki - 200 g
  • roztopione masło - 80 g
  • cynamon - pół łyżeczki
  • MASA SEROWA:
  • twaróg sernikowy - 500 g
  • mascarpone - 250 g
  • słodzone mleko skondensowane - 1 puszka
  • jajka - 3 szt
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • esencja waniliowa - 1 łyżeczka
  • śliwki - 250 g
  • KRUSZONKA:
  • masło - 25 g
  • brązowy cukier - 1 łyżka
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • cynamon - pół łyżeczki
  • posiekane orzechy włoskie - 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Zrobić kruszonkę, rozgniatając widelcem masło, cukier, mąkę i cynamon. Dodać posiekane orzechy, wymieszać, włożyć do lodówki.

  3. Herbatniki pokruszyć blenderem, dodać roztopione masło i cynamon, wymieszać. Mieszanką wyłożyć dno tortownicy i na czas przygotowywania masy serowej włożyć do lodówki.

  4. Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki.

  5. W misie miksera połączyć twaróg i mascarpone, dodać jajka, mleko skondensowane, mąkę i esencję waniliową, zmiksować do połączenia składników.

  6. Masę serową przelać do tortownicy, na wierzchu ułożyć połówki śliwek (przecięciem do góry), posypać kruszonką.

  7. Tortownicę wstawić do piekarnika, piec przez godzinę. Zostawić do ostygnięcia w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiach. Schłodzić w lodówce.

Komentarze do przepisu (4)

Bardzo apetyczny serniczek!
KulinarnaChwila 18 września
Pyszotka:)
agafia 18 września
bardzo dziękuję:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • SPÓD:
  • herbatniki - 200 g
  • roztopione masło - 80 g
  • cynamon - pół łyżeczki
  • MASA SEROWA:
  • twaróg sernikowy - 500 g
  • mascarpone - 250 g
  • słodzone mleko skondensowane - 1 puszka
  • jajka - 3 szt
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • esencja waniliowa - 1 łyżeczka
  • śliwki - 250 g
  • KRUSZONKA:
  • masło - 25 g
  • brązowy cukier - 1 łyżka
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • cynamon - pół łyżeczki
  • posiekane orzechy włoskie - 2 łyżki
Składniki