Sernik z żurawiną

Sernik z żurawiną
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: kalina11
Sernik z musem żurawinowym i orzechami pekan. Żurawina jest bardzo zdrowa i polecam dodawać ją do ciast i nie tylko. Sernik nie jest przesłodzony, bo kwaskowa żurawina równoważy smaki. Jesienią żurawina jest idealna do ciast bo zawiera dużo witamin. Aż żal nie skorzystać.

Składniki

  • spód: 160 g ciastek kakaowych
  • 50 g masła
  • mus żurawinowy: 20 dkg żurawiny świeżej
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • sernik: 1 kg sera półtłustego twarogu
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka wielkość M
  • 1 przyprawa do sernika
  • 1/2 szklanki żurawiny świeżej
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30 %
  • dekoracja: orzechy pekan
  • melisa
  • świeża żurawina
  • 2 łyżki musu żurawinowego

Przygotowanie

  1. Spód:
    Ciastka kruszę blenderem, dodaję roztopione masło i mieszam. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wysypuję masę ciasteczkową i dociskam ręką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół i piekę 7 minut.

  2. Mus żurawinowy:

    Żurawinę płuczę i przekładam do garnka, dodaję sok z wyciśniętej cytryny, cukier trzcinowy i gotuję na wolnym ogniu aż żurawina zrobi się miękka i zgęstnieje. Miksuję blenderem i przecieram przez sitko. Dwie łyżki musu odkładam do dekoracji na drugi dzień.

  3. Sernik:
    Ser mielę dwa razy. Przekładam do miski, dodaję jajka, śmietanę, cukier puder, skórkę pomarańczową, przyprawę do sernika, budyń waniliowy i mieszam mikserem aż wszystko się dobrze połączy około trzy minuty nie dłużej, bo sernik się napowietrzy. Na wystudzony spód wykładam połowę sera, wysypuję żurawinę świeżą i na to reszta sera. Na wierzchu robię kleksy z musu i za pomocą wykałaczki robię esy floresy. Do piekarnika wstawiam miskę z gorącą wodą, nagrzewam do temp 180 stopni termoobieg i wstawiam sernik. Piekę 20 minut, zmniejszam na temp 120 stopni i piekę jeszcze 40 minut. Sernik ma się ściąć, ale może się jeszcze trząś. Wyłączam piekarnik uchylam drzwiczki i studzę go. Jak ostygnie wstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień polewam odłożonym musem, dekoruję orzechami i melisą.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 22 października
Pyszności :)
AniaCzarna89 01 listopada
To jest najlepszy sernik jaki jadłam :) Naprawdę polecam
Składniki
  • spód: 160 g ciastek kakaowych
  • 50 g masła
  • mus żurawinowy: 20 dkg żurawiny świeżej
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • sernik: 1 kg sera półtłustego twarogu
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka wielkość M
  • 1 przyprawa do sernika
  • 1/2 szklanki żurawiny świeżej
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30 %
  • dekoracja: orzechy pekan
  • melisa
  • świeża żurawina
  • 2 łyżki musu żurawinowego
Składniki