Sernik z wiśniami z nalewki

Sernik z wiśniami z nalewki
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Sernik z dodatkiem aromatycznych wiśni na prostym spodzie z ciasteczek. Jest mocno serowy, nieprzesadnie słodki, przepyszny!

Składniki

  • 300 g kruchych ciasteczek kakaowych
  • 150 g masła
  • 1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu półtłustego
  • 7 jajek
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki z migdałów (można zastąpić zwykłą pszenną)
  • ok. 200 g wiśni z nalewki

Przygotowanie

  1. Masło rozpuścić. Ciastka bardzo drobno rozkruszyć (pomogłam sobie blenderem ;)). Dolać do nich 50 g rozpuszczonego masła i dokładnie wymieszać. Wysypać na dno formy (kwadratowej lub dużej okrągłej) i dognieść do dna. Włożyć foremkę do lodówki.

    Rozgrzać piekarnik do 160°C.

    Twaróg, jajka, cukier, resztę masła i mąki wymieszać dokładnie trzepaczką.

    Wiśnie wydrylować.

    Na spód z ciasteczek wylać masę serową, na wierzchu ułożyć wiśnie i nieznacznie je zatopić w masie (ale niedużo, tak by były widoczne). Ja posypałam jeszcze odrobiną mąki z migdałów, ale jest to opcjonalne. :)
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę i 10 minut.

    Po tym czasie wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwi piekarnika i zostawić sernik na 10 minut. Postawić ciasto na kratce do ostygnięcia.
    Najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień po schłodzeniu w lodówce. :D

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 27 sierpnia
Super przepis :)
SlodkaPistacja 27 sierpnia
Dziękuję! :)
Składniki
  • 300 g kruchych ciasteczek kakaowych
  • 150 g masła
  • 1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu półtłustego
  • 7 jajek
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki z migdałów (można zastąpić zwykłą pszenną)
  • ok. 200 g wiśni z nalewki
Składniki