Sernik z winogronem i truskawkami.

Sernik z winogronem i truskawkami.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Smaczny, prosty w przygotowaniu sernik na zimno w skład którego wchodzą owoce takie jak truskawki i winogrona bezpestkowe.

Składniki

  • Spód:
  • Herbatniki
  • Masa serowa:
  • mleko 400 ml
  • serek waniliowy, homogenizowany 400 gram
  • żelatyna 50 g
  • szklanka wrzącej wody
  • winogrona bezpestkowe 25 dag
  • truskawki 20 dag
  • Wierzch:
  • owoc winogrona
  • galaretki agrestowe 3 szt.
  • 600 ml wrzącej wody

Przygotowanie

  1. Sernik robię w misce o średnicy 20 cm, wysokości 12 cm. Górą sernika będzie spód w misce. Do przygotowanej miski wlewamy rozpuszczoną, ostudzoną galaretkę agrestową. Układamy warstwę z winogrona, studzimy w lodówce. W między czasie rozpuszczamy pozostałe dwie galaretki agrestowe w 400 ml wrzącej wody, studzimy. Ostudzone wlewamy na zastygniętą galaretkę z winogronami. Wstawiamy do lodówki żeby stężało. W między czasie przygotowujemy masę serową. Zagotowujemy 400 ml mleka, do mleka dodajemy rozpuszczoną w szklance wody żelatynę, mieszamy, nie gotujemy. W drugiej miseczce mieszamy serek homogenizowany z gorącym mlekiem wymieszanym z żelatyną. Do wymieszanego serka z mlekiem i żelatyną dodajemy wymyte, osuszone truskawki i winogrona, mieszamy i studzimy. Ostudzoną masę serową z owocami wykładamy na stężałe galaretki, równamy, wykładamy herbatnikami i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na noc. Po kilku godzinnym chłodzeniu gotowy sernik wyjmujemy z miski. Brzeg miski odcinamy nożem na głębokości 3 cm po całym jej obwodzie. Do zlewu wlewamy gorącej wody, tak żeby miska włożona była 3 cm nad lustrem wody. Czekamy 3 minuty i wyjmujemy miskę z naszym sernikiem. Miskę przykrywamy talerzem i odwracamy ją do góry dnem. Sernik ładnie nam wyjdzie, jeżeli będzie stawiał opór, lekko pomóżmy mu nożem. Wyjęty sernik dekorujemy według swoich upodobań.

  2. Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (2)

KORAL 04 lipca
Na pewno smaczny :)
KulinarnaChwila 06 lipca
Pyszotka:))
Składniki
  • Spód:
  • Herbatniki
  • Masa serowa:
  • mleko 400 ml
  • serek waniliowy, homogenizowany 400 gram
  • żelatyna 50 g
  • szklanka wrzącej wody
  • winogrona bezpestkowe 25 dag
  • truskawki 20 dag
  • Wierzch:
  • owoc winogrona
  • galaretki agrestowe 3 szt.
  • 600 ml wrzącej wody
Składniki