Sernik z truskawkami

Sernik z truskawkami
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: anakola
Sernik na zimno na biszkopcie z dużą ilością truskawek. Pyszne i bardzo wciągające ciasto nie jednemu przypadnie do gustu tym bardziej, że sezon truskawkowy w pełni i trzeba go maksymalnie wykorzystać.

Składniki

  • na biszkopt:
  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • masa serowa:
  • 0,5 kg białego sera
  • 400 ml śmietany 30%
  • 3-4 łyżki mleka w proszku
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka pasty waniliowej
  • płaska łyżka żelatyny
  • ponadto:
  • 0,5 kg truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe

Przygotowanie

  1. Wykonanie:


    biszkopt:
    1.Białka ubić na sztywno.
    2.Stopniowo wsypać cukier.
    3.Dodawać po jednym żółtku i po każdym dobrze zmiksować.
    4.Małymi porcjami dodać przesianą wcześniej mąkę ale wmieszać ją na bardzo małych obrotach miksera lub ręcznie szpatułką.
    5.Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    6.Piec w temp. 160°C około 30-40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

  2. masa serowa:
    1.Twaróg zemleć dwu, trzy krotnie.
    2.Śmietanę ubić na sztywno i dodać część cukru pudru.
    3.Do ubitej śmietany dodać twaróg, pastę waniliową, mleko w proszku oraz wcześniej namoczoną żelatynę w kilku łyżkach wody.
    4.W razie potrzeby dosłodzić masę cukrem pudrem.
    5.Masę wylać na ostudzony biszkopt i wcisnąć w nią część pokrojonych truskawek.
    6.Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
    7.Pozostałe truskawki przekroić na pół i układać na ciasto.
    8.Polać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki na ok.1-2 godziny.

Składniki
  • na biszkopt:
  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • masa serowa:
  • 0,5 kg białego sera
  • 400 ml śmietany 30%
  • 3-4 łyżki mleka w proszku
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka pasty waniliowej
  • płaska łyżka żelatyny
  • ponadto:
  • 0,5 kg truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe
Składniki