Sernik z rosą

Sernik z rosą
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: asiunia54
Bardzo dobry placek na każdą okazję.

Składniki

  • mąka, 30 dkg
  • cukier- do ciasta, 10 dkg
  • MARGARYNA LUB MASŁO, 10 dkg
  • śmietana lub smalec, 1 łyżka stołowa
  • żółtka -do ciasta, 2
  • całe jajko, 1
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • twaróg, 1 kg
  • cukier -do masy serowej, 1 szkl
  • olej, 1/2 szkl
  • mleko, 2 szkl
  • budyń śmietankowy lub waniliowy, 1 opakowanie
  • Jaja, 2 szt
  • żółtka- do masy serowej, 4
  • cukier waniliowy, 1 opakowanie

Przygotowanie

  1. Ciasto: mąkę posiekaj z margaryną, dodaj 10 dkg cukier; śmietanę lub smalec, 2 żółtka; 1 całe jajko; proszek do pieczenia- wszystko zagnieść. Blachę wysmarować lekko margaryną. Wylepić ciastem dno i boki blachy.

  2. Masa serowa: Twaróg, cukier; olej, mleko, 2 jaja całe; żółtka zmiksować. Wsypać do tego cukier waniliowy i budyń jeszcze trochę zmiksować. Wylać masę serową na blachę wyleioną ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. C i piec ok. 50 min na lekko złotawy kolor. Chwilę przed końcem pieczenia ubić pianę na sztywno z pozostałych białek i 1 szkl. cukru. Pianę wyłozyć na upieczony gorący placek i piec jescze ok 10 min.

Komentarze do przepisu (10)

waleria00 26 stycznia 2010
Wygląda cudownie:))muszę spróbować...
annawk 27 stycznia 2010
ależ piękna Ci rosa wyszła, uwielbiam ten sernik
Annuar 27 stycznia 2010
Mniam, mniam. Piękna rosa. Mi taka nigdy nie wyszła. Może jak zastosuję się do Twojego przepisu to się uda ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka, 30 dkg
  • cukier- do ciasta, 10 dkg
  • MARGARYNA LUB MASŁO, 10 dkg
  • śmietana lub smalec, 1 łyżka stołowa
  • żółtka -do ciasta, 2
  • całe jajko, 1
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • twaróg, 1 kg
  • cukier -do masy serowej, 1 szkl
  • olej, 1/2 szkl
  • mleko, 2 szkl
  • budyń śmietankowy lub waniliowy, 1 opakowanie
  • Jaja, 2 szt
  • żółtka- do masy serowej, 4
  • cukier waniliowy, 1 opakowanie
Składniki