Sernik z rosą

Sernik z rosą
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ElMar
Prosty w wykonaniu sernik z rosą.

Składniki

  • Składniki na ciasto
  • 300g maki pszennej
  • 100g cukru pudru
  • 130 g masła
  • Jajko
  • 2 żółtka (białka zostawić )
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa
  • kg sera z wiaderka
  • szklanka cukru (ale można dać mniej bo wychodzi trochę słodki)
  • 2 jajka
  • 4 żółtka (białka zostawić do piany)
  • 2 budynie śmietankowe
  • 125 ml oleju
  • 250 ml mleka
  • 6 białek do piany

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta

    Z podanych składników zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Wykładamy formę (25x35cm) ciastem i pieczemy przez ok 15 minut w temperaturze 180 stopni.

  2. Przygotowanie masy serowej

    Twaróg, cukier i roztrzepane jajka razem połączyć na koniec dodać budynie, mleko i olej. Tak przygotowaną masę wylać na podpieczony spód i piec ok 45 minut.

    Białka ubić na sztywną piane na koniec dodać małymi porcjami 220 g drobnego cukru.

  3. Na upieczoną warstwę serową wyłożyć ubite białka, dokładnie wyrównać i piec jeszcze ok 15 minut w temperaturze 150 stopni. Po tym czasie piana się lekko zetnie, nie należy jednak wysuszać tak jak bezę. Poczekać do całkowitego wystudzenia, w czasie studzenia pojawia się kropelki rosy (skarmelizowany cukier).

Komentarze do przepisu (6)

Cybus 05 września
bardzo smacznie wyglada
ElMar 05 września
Dziękuję:)
KORAL 05 września
Pięknie wyszedł :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Składniki na ciasto
  • 300g maki pszennej
  • 100g cukru pudru
  • 130 g masła
  • Jajko
  • 2 żółtka (białka zostawić )
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa
  • kg sera z wiaderka
  • szklanka cukru (ale można dać mniej bo wychodzi trochę słodki)
  • 2 jajka
  • 4 żółtka (białka zostawić do piany)
  • 2 budynie śmietankowe
  • 125 ml oleju
  • 250 ml mleka
  • 6 białek do piany
Składniki