Ciasto:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce ok pół godziny.
Dużą blachę (25x36 cm) wykładamy papierem do pieczenia . Do przygotowanej formy wkładamy schłodzone ciasto.
Masa serowa:
Twaróg mielimy 2 razy w maszynce . Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie miksujemy.masa jest bardzo rzadka.
Przepis na rosę:
Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier. Białka ubijamy podczas pieczenia sernika, najlepiej przed samym wyłożeniem piany na sernik.
Pieczenie:
Na ciasto wylewamy masę serową i pieczemy ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Pod koniec pieczenia (gdy ser będzie lekko rumiany) wykładamy pianę ubitą z cukrem, wyrównać lekko powierzchnię i piecz jeszcze chwilę do momentu gdy piana będzie delikatnie brązowa, ale nie za ciemna - inaczej nie zrobi się rosa (około 10 - 15 minut).
Po upieczeniu ciasto studzimy przy lekko uchylonym piekarniku przez pół godziny, następnie wyjmujemy i całkowicie studzimy. Gdy ciasto będzie zimne to będzie tworzyć się rosa. Sernik przechowujemy w lodówce.
Komentarze do przepisu (3)