Sernik z rosą

Sernik z rosą
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: EWAM45
Puszysty i doskonały smaku sernik.

Składniki

  • Na ciasto: 2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki miękkiej margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka\
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka 4 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • budyń śmietankowy bez cukru (35 g)
  • Rosa z białek: 6 białek 1 szklanka cukru

Przygotowanie

  1. Ciasto:


    Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce ok pół godziny.

    Dużą blachę (25x36 cm) wykładamy papierem do pieczenia . Do przygotowanej formy wkładamy schłodzone ciasto.

    Masa serowa:

    Twaróg mielimy 2 razy w maszynce . Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie miksujemy.masa jest bardzo rzadka.

    Przepis na rosę:

    Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier. Białka ubijamy podczas pieczenia sernika, najlepiej przed samym wyłożeniem piany na sernik.

    Pieczenie:

    Na ciasto wylewamy masę serową i pieczemy ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Pod koniec pieczenia (gdy ser będzie lekko rumiany) wykładamy pianę ubitą z cukrem, wyrównać lekko powierzchnię i piecz jeszcze chwilę do momentu gdy piana będzie delikatnie brązowa, ale nie za ciemna - inaczej nie zrobi się rosa (około 10 - 15 minut).

    Po upieczeniu ciasto studzimy przy lekko uchylonym piekarniku przez pół godziny, następnie wyjmujemy i całkowicie studzimy. Gdy ciasto będzie zimne to będzie tworzyć się rosa. Sernik przechowujemy w lodówce.

Komentarze do przepisu (3)

embepe13 08 kwietnia 2015
Nie chcę się czepiać, ale ta posypka widoczna na zdjęciu całkowicie pochłania rosę, czyli główną atrakcję :)
artp 08 kwietnia 2015
widzę że ten przepis jest po pewnych modyfikacjach podobny do przepisu aniusia54 co nie zmienia faktu że jest... Czytaj całość »
widzę że ten przepis jest po pewnych modyfikacjach podobny do przepisu aniusia54 co nie zmienia faktu że jest pyszny i migiem znika z blachy
EWAM45 27 kwietnia 2015
Też nie chcę oponować ,ale na zdjęciu widać bardzo grubą warstwę rosy, a tylko na wierzchu jest posypka... Czytaj całość »
Też nie chcę oponować ,ale na zdjęciu widać bardzo grubą warstwę rosy, a tylko na wierzchu jest posypka Pozdrawiam
Składniki
  • Na ciasto: 2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki miękkiej margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka\
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka 4 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • budyń śmietankowy bez cukru (35 g)
  • Rosa z białek: 6 białek 1 szklanka cukru
Składniki