Sernik z ricotty z owocami

Sernik z ricotty z owocami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: tylife
Lekki sernik z ricotty na owsianym spodzie z owocami sezonowymi.

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki masła
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 500 g ricotty
  • 250 g sera trzykrotnie zmielonego
  • 150 ml mleka skondensowanego
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach wrzątku
  • owoce do dekoracji

Przygotowanie

  1. Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm. Piekarnik nagrzać do 180C. Płatki nieco pokruszyć i wsypać do miski. Miód, masło i cynamon włożyć do małego garnuszka, postawić na gaz i podgrzewać do rozpuszczenia składników. Dodać do płatków i dobrze wymieszać. Masę włożyć do tortownicy dociskając do spodu. Piec przez 10 minut i pozostawić do ostygnięcia.
    Ricottę odsączyć z wody i włożyć do średniego garnka. Dodać ser, mleko skondensowane i śmietankę, zmiksować do uzyskania gładkiej masy.
    Następnie wmieszać rozpuszczoną żelatynę. Przygotowaną masę wylać na całkowicie schłodzony spód, udekorować owocami i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny.

Komentarze do przepisu (1)

Docherro 14 września 2016
Pyszności...a zdjęcia cudo:)
Składniki
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki masła
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 500 g ricotty
  • 250 g sera trzykrotnie zmielonego
  • 150 ml mleka skondensowanego
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach wrzątku
  • owoce do dekoracji
Składniki