Sernik z powidłami i kruszonką

Sernik z powidłami i kruszonką
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Sernik pieczony na kruchym cieście i taką kruszonką. Sernik z powidłami śliwkowymi, wyszedł winny i pyszny.

Składniki

  • CIASTO KRUCHE:
  • -250 g. masła lub margaryny -150 g. cukru -5 żółtek
  • -100 ml. śmietany 18 % -500 g. mąki -3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • DO POSMAROWANIA: -290 g. powideł śliwkowych
  • MASA SEROWA:
  • -1,5 kg. twarogu sernikowego -200 g. cukru -3 żółtka
  • -250 ml. śmietany 18 % -3 budynie waniliowe po 40 g.
  • -8 białek -100 g. cukru
  • DO OPRÓSZENIA: -cukier puder

Przygotowanie

  1. ciasto-Zmiksować masło z cukrem, żółtkami i śmietaną. Przesiać tam mąkę z proszkiem i zmiksować. 1/3 ciasta odłożyć na kruszonkę. Resztę zagnieść i wylepić blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia. Jak ciasto klejące to maczać palce w mące.

  2. Surowe ciasto posmarować powidłami.

  3. masa-Żółtka zmiksować z cukrem i serem. Budynie rozmieszać ze śmietaną i dodać do masy serowej. Białka z ciasta i te ubić ze szczyptą soli a potem resztą cukru. Porcjami wkręcić do masy serowej za pomocą łopatki. Masę przełożyć do blaszki i rozsmarować.

  4. kruszonka- Pozostawione ciasto porozkładać jako kruszonkę. Maczać palce w mące jak ciasto się klei, albo robić to dwoma łyżeczkami. Jedną nabierać a drugą ściągać.

  5. Piec ok.60-70 min. w 175*C. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia jak za mocno by brązowiało.

    Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Kroić jak dobrze stężeje.

Komentarze do przepisu (5)

Nevermore 15 kwietnia
Pychota, wszystkie serniczki biorę bez pytanie ;) Komentarze też do wszystkich, bo czasu by nie wystarczyło na... Czytaj całość »
Pychota, wszystkie serniczki biorę bez pytanie ;) Komentarze też do wszystkich, bo czasu by nie wystarczyło na komentowanie. Miodzio :)
babcitereskiciasta 15 kwietnia
Dziękuję bardzo, to jeszcze nie wszystkie serniczki. Ale dodawanie zdjęć, mozolnie idzie.;)
Nevermore 15 kwietnia
Mam nadzieję ze dasz rade ;p
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO KRUCHE:
  • -250 g. masła lub margaryny -150 g. cukru -5 żółtek
  • -100 ml. śmietany 18 % -500 g. mąki -3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • DO POSMAROWANIA: -290 g. powideł śliwkowych
  • MASA SEROWA:
  • -1,5 kg. twarogu sernikowego -200 g. cukru -3 żółtka
  • -250 ml. śmietany 18 % -3 budynie waniliowe po 40 g.
  • -8 białek -100 g. cukru
  • DO OPRÓSZENIA: -cukier puder
Składniki