Sernik z pomarańczową i piernikową nutką

Sernik z pomarańczową i piernikową nutką
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Świąteczna propozycja sernikowa ???? Ciężki, zbity sernik z nutką pomarańczy na ciasteczkowym spodzie z dodatkiem przyprawy do piernika. Idealny pomysł na szybki i bardzo smaczny świąteczny podwieczorek.

Składniki

  • 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 200 g śmietany 18%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z 1/3 pomarańczy
  • 1 łyżka esencji pomarańczowej (lub kilka kropel olejku)
  • Spód:
  • 100 g maślanych ciasteczek
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Przygotowanie

  1. Tortownica 16-20 cm.

    Masło roztapiamy.
    Ciasteczka rozdrabiamy za pomocą melaksera, łączymy z przyprawą i migdałami. Mieszamy i dodajemy do masła. Jeszcze raz dokładnie mieszamy i wykładamy 3/4 ilości masy na spód tortownicy (wcześniej dno wykładamy papierem do pieczenia). Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
    Jajka ubijamy z cukrem - przez kilka minut. Partiami dodajemy ser i śmietanę. Całość mieszamy na niskich obrotach miksera lub ręczną trzepaczką.
    Dodajemy mąkę ziemniaczaną, esencję i skórkę pomarańczową. Całość mieszamy i przelewamy do formy.
    Piekarnik rozgrzewamy do 170ºC. Ciasto wstawiamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 150ºC. Pieczemy przez godzinę.
    Po upieczeniu wierzch posypujemy resztą ciasteczkowego spodu.
    Smacznego! :-)

Komentarze do przepisu (1)

babcitereskiciasta 18 listopada 2018
Pyszny świąteczny.:)
Składniki
  • 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 200 g śmietany 18%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z 1/3 pomarańczy
  • 1 łyżka esencji pomarańczowej (lub kilka kropel olejku)
  • Spód:
  • 100 g maślanych ciasteczek
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Składniki