Sernik z pomarańczą i czekoladą

Sernik z pomarańczą i czekoladą
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Sernik z pomarańczą i czekoladą

Składniki

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)
  • 0.5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 pomarańcza – skórka + sok
  • 80 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie

  1. Twaróg zmiksować z cukrem przez 2-3 minuty na gładką masę, dodać jajka, sok i skórkę startą z pomarańczy oraz budyń waniliowy (proszek) – zmiksować tylko do połączenia się składników.

  2. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem formy.

  3. Rozgrzać urządzenie Airfryer do temperatury 165 stopni.

  4. Do rozgrzanego urządzenia wstawić formę z ciastem. Ustawić czas na 35 minut, umieścić formę w urządzeniu Airfryer i kontynuować pieczenie do momentu aż urządzenie wyemituje sygnał dźwiękowy.

  5. Gotowe ciasto zostawić w formie przez 2 godziny do ostygnięcia, następnie wyciągnąć z formy. Gdy ciasto przestygnie roztopić czekoladę. Do rozgrzanego do 100 stopni urządzenia wstawić formę z wrzącą wodą, umieścić w niej miseczkę z czekoladą i zamknąć urządzenie. Ustawić czas na 6 minut i kontynuować roztapianie do momentu, aż urządzenie wyemituje sygnał dźwiękowy.

  6. Rozpuszczoną czekoladą polać wystudzone ciasto i poczekać aż zastygnie. Schłodzić w lodówce minimum 4 godziny.

  7. Wskazówka:

    Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, w innym wypadku sernik może popękać.

Składniki
  • 500 g twarogu sernikowego
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)
  • 0.5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 pomarańcza – skórka + sok
  • 80 g gorzkiej czekolady
Składniki