Sernik z pierniczkami w czekoladzie

Sernik z pierniczkami w czekoladzie
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Zaczynamy wchodzić w ten ściśle świąteczny czas. Macie zaplanowane menu na tegoroczne Boże Narodzenie? Może i mi uda się was do czegoś nowego namówić :) W dzisiejszym wpisie zaproponuję Wam sernik, mniej lub bardziej znany – okresie świątecznym można natrafić na podobne na wielu blogach. Sama miałam go w planach od jakiegoś czasu. Wszakże to właśnie sernik i wszelkiego rodzaju pierniki czy pierniczki są obowiązkowym punktem na świątecznym stole. Dlaczego więc tego nie połączyć? Można! Trzeba tylko pamiętać o kilku wskazówkach: 1 => Czekolada z pierniczków lubi się roztapiać w czasie pieczenia. Dlatego, aby nie spłynęła z pierniczków, muszą być one w całości zanurzone w masie sernikowej. 2 => Sernik kroimy dopiero po schłodzeniu (tak, wiem, pięknie pachnie. Powód? Taki jak wyżej – czekolada będzie płynna i może wyciekać z ciasta. Poza tym, masa sernikowa dopiero po schłodzeniu nabiera odpowiedniej, zwartej konsystencji. 3 => Co do zasady wybrać możemy ulubiony spód, byleby nie wyrastał zbyt mocno i miał raczej zwartą konsystencję z powodu obciążenia masą serową. Odpada na pewno biszkopt. Sprawdzi się za to brownie, ciasto kruche czy ucierane. 4 => Pod cienką warstwą sera mogą prześwitywać pierniczki, dlatego dobrze jest oblać sernik czekoladą lub domową polewą czekoladową. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Aby uzyskać taką błyszczącą polewę jak moja – należy dodać do niej odrobinę żelatyny. 5 => Wybierając ser do tego konkretnego sernika zdecydowałabym się raczej na ten mniej kwaskowaty. Z tej samej przyczyny do sernika dodaję mleko a nie śmietanę czy jogurt. 6 => Można wykorzystać również pierniczki nadziewane marmoladą. Sernik nie jest zbyt słodki, dlatego spokojnie możemy nie redukować ilości cukru.

Składniki

  • Ciasto (wersja 1):
  • 10 dag masła
  • 45 dag śmietany
  • 10 dag cukru
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy korzennej
  • 15 – 20 g kakao
  • 30 dag maki pszennej
  • 1/3 łyżeczki sody
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu mielonego
  • 2 szklanki pełnotłustego mleka (lub śmietanki – będzie bardziej kremowy, ale i bardziej kaloryczny)
  • 10 dag cukru (jeżeli lubimy bardzo słodkie – można zwiększyć)
  • 2 – 3 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej tortowej
  • ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)
  • + 50 dag pierniczków w czekoladzie

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche (wersja 2):
    20 dag masła
    10 dag cukru
    2 łyżki śmietany
    2 żółtka
    40 dag mąki pszennej
    1 czubata łyżeczka przyprawy korzennej

    Masło, cukier, śmietanę i żółtka zagniatamy. Dodajemy mąkę i przyprawę. Ciasto przed pieczeniem schładzamy przez pół godziny w lodówce, następnie wałkujemy i wyklejamy nim dużą foremkę. Podpiekamy w piekarniku przez 10 minut w 200 stopniach.

  2. Ciasto 1

    Śmietanę, masło i cukier ucieramy ze sobą. dodajemy przesiane sypkie składniki. Ciasto podpiekamy w temperaturze 190 stopni przez 10 – 15 minut. Następnie wykładamy na nie masę serową z pierniczkami, pieczemy na najniższej półce piekarnika a temperaturę redukujemy do 170.

  3. Składniki (poza pierniczkami) chwilę miksujemy, do połączenia się składników, aby zbędnie nie napowietrzać masy. Wylewamy na spód i układamy pierniczki – lekko dociskamy je palcem, tak aby zanurzyły się w masie serowej. Pieczemy około godziny, studzimy przy uchylonych drzwiczkach, oblewamy polewą czekoladową (lub roztopiona czekoladą) i chłodzimy w lodówce.

Składniki
  • Ciasto (wersja 1):
  • 10 dag masła
  • 45 dag śmietany
  • 10 dag cukru
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy korzennej
  • 15 – 20 g kakao
  • 30 dag maki pszennej
  • 1/3 łyżeczki sody
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu mielonego
  • 2 szklanki pełnotłustego mleka (lub śmietanki – będzie bardziej kremowy, ale i bardziej kaloryczny)
  • 10 dag cukru (jeżeli lubimy bardzo słodkie – można zwiększyć)
  • 2 – 3 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej tortowej
  • ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)
  • + 50 dag pierniczków w czekoladzie
Składniki