Sernik z nektarynkami

Sernik z nektarynkami
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Wśród serników ten jest moim ulubionym. Piekę go na święta i ważne uroczystości rodzinne.

Składniki

  • 7 jajek
  • 3 szk. mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 1 1/2 szk. cukru
  • 1/2 kg sera
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5-6 nektarynek

Przygotowanie

  1. Zagnieść ciasto z przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, 3 łyżkami cukru, z miękką kostką masła, z 4 żółtkami. Połową wylepić formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 24x38 cm. Drugą połowę zawinąć w folię i włożyć do do lodówki na 1 godzinę.

  2. Ser przepuścić dwa razy przez maszynkę do mięsa. Do sera dodać 3 żółtka, 1/2 szk. cukru i budyń śmietankowy. Wszystko razem utrzeć. Wyłożyć na ciasto.

  3. Nektarynki umyć i pokroić na dość grube plastry. Położyć na masę serową. Ubić na sztywno pianę z 7 białek. Pod koniec ubijania dodać 1/2 szk. cukru. Pianę wyłożyć na nektarynki. Na wierzch kruszonka z drugiej połowy ciasta. Piec w nagrzanym piekarniki 50-55 min.
    Ja zawsze przykrywam wierzch papierem pergaminowym - mam pewność, że się nie przypali. Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 16 grudnia 2017
Sernik, to moja słabość i masz za niego 6+ :)
kucharka-amatorka 16 grudnia 2017
Dziękuję. Pozdrawiam i przesyłam życzenia świąteczne.
Składniki
  • 7 jajek
  • 3 szk. mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 1 1/2 szk. cukru
  • 1/2 kg sera
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5-6 nektarynek
Składniki