Ciasto:
Najlepiej na stolnicy wysypać mąkę, 3/4 szklanki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, margarynę. Wymieszać.
Dodać 1 żółtko. Białko zostawić w wysokim garnku. Potem ubijemy w nim pianę.
Dodać śmietanę. Szybko zagnieść ciasto czystymi łapkami. Odstawić do lodówki na ok. 30 minut.
W międzyczasie przygotować prostokątną dosyć wysoka blachę (np. 25x35 cm) lub tortownicę.
Ciasto rozwałkować,wyłożyć nim spód blachy.
Masa serowa:
Masło utrzeć z cukrem ok. 1/2 szklanki , ucierając dodać żółtka. Białka zostawić na pianę.
Do ubitych żółtek dodawać ser. Wymieszać.
Cały czas mieszając dodawać cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masa serową.
Masę wylać na ciasto.
Piec ok. 60 minut w temperaturze 180 C.
Po wyłączeniu zostawić do ostygnięcia w piekarniku
Truskawki oczyścić z szypułek, opłukać. Odsączyć
Dobrze zmiksować wymieszać z pozostałym cukrem ( ok 3 łyżki)
odstawić do lodówki
Wystudzone sernik podawać polany musem
smacznego :)
Komentarze do przepisu (1)
Palce lizać! :)