Sernik z morelami

Przepis dnia 2021-07-28
Sernik z morelami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Nieodzowny na każdym przyjęciu, smaczny , jako pierwszy znika z talerzy.

Składniki

  • Morele świeże - 50 dag
  • Jajka kurze - 9 szt.
  • Mąka tortowa - 16 dag
  • Cukier kryształ - 32 dag
  • Kakao - 3 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia - 1 1/2 łyżeczki
  • Ser na sernik - 1 kg
  • Ser mascarpone - 250 g
  • Śmietana 30 % - 200 ml
  • Budyń śmietankowy - 40 g - 2 szt.

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. 4 jajka wybić i ubić na puszysto z cukrem, wymieszać z produktami sypkimi , mąką , proszkiem do pieczenia i kakao. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub suchego patyczka.

  2. Gdy piecze się ciasto morele umyć , usunąć pestki , pokroić na połowę. 5 jajek ubić na puszysto z pozostałym cukrem, dodawać stopniowo ser i mieszać, następnie dodać ser mascarpone i śmietanę, wymieszać, na końcu dodać budynie, wymieszać. Wyłożyć na upieczone ciasto, zanurzyć w nim morele.

  3. Wstawić do piekarnika i piec z pieczeniem tylko górnym 45 minut lub dobrego zrumienienia sera.

  4. Po wystudzeniu , podzielić na porcje.

Składniki
  • Morele świeże - 50 dag
  • Jajka kurze - 9 szt.
  • Mąka tortowa - 16 dag
  • Cukier kryształ - 32 dag
  • Kakao - 3 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia - 1 1/2 łyżeczki
  • Ser na sernik - 1 kg
  • Ser mascarpone - 250 g
  • Śmietana 30 % - 200 ml
  • Budyń śmietankowy - 40 g - 2 szt.
Składniki