Sernik z mlekiem w proszku

Sernik z mlekiem w proszku
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Honorata27
Ciasto dzięki temu nabrało pysznego słodkiego smaku. Sposób przygotowania nie różni się od klasycznego, domowego sernika. Cały sernik zachowuje swoją konsystencje i nie kruszy się. Sernik z mlekiem w proszku to tak naprawdę moja wariacja na temat sprawdzonego przepisu mojej mamy na sernik, tylko nieco ulepszone.

Składniki

  • ser trzykrtonie mielony 1 kg
  • białka czekolada 200 g
  • mleko 3,2% 200 ml
  • masło 150 g
  • cukier 100 g
  • mleko w proszku 100 g
  • budyń waniliowy 120 g
  • 6 jajek
  • herbatniki 150 g

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek. Masło rozpuszczam i studzę. Żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaje partiami ser. Miksuję. Do masy dodaje mleko i rozpuszczone masło. Miksuję. Dodaję mleko w proszku i budynie waniliowe. Miksuję, Białka ubijam na sztywno. Dodaję do masy. Mieszam. Dno kwadratowej formy do pieczenia smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Układam herbatniki. Na herbatnikach wylewam masę serową. Ciasto piekę w 180 stopniach przez 75 minut. Studzę. Czekoladę łamie na kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dekoruję ciasto.

  2. Zapraszam na mojego bloga !

Komentarze do przepisu (1)

Futka 09 stycznia
Świetny przepis! :)
Pyszny serniczek <3
Składniki
  • ser trzykrtonie mielony 1 kg
  • białka czekolada 200 g
  • mleko 3,2% 200 ml
  • masło 150 g
  • cukier 100 g
  • mleko w proszku 100 g
  • budyń waniliowy 120 g
  • 6 jajek
  • herbatniki 150 g
Składniki