Sernik z mlekiem skondensowanym

Sernik z mlekiem skondensowanym
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Jak już wiele razy pisałam, sernik to jedno z moich ulubionych ciast. Uważam, że sernik jest idealny na każdą okazję, jak i bez okazji. I wcale nie musi być nudny, bo można go zrobić na przeróżne sposoby, otrzymując za każdym razem inny smak i wygląd. Ja dziś zdecydowałam się na sernik na ciastkach, dokładnie na kakaowych herbatnikach, z masą serową z dodatkiem mleka skondensowanego niesłodzonego i z budyniem kokosowym. Sernik wyszedł bardzo delikatny i puszysty. Do tego nie jest bardzo pracochłonny.

Składniki

  • 1kg sera z wiaderka
  • 5 jaj
  • 3/4szkl. cukru
  • 100g masła
  • 125ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 budyń bez cukru o smaku kokosowym
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • ok. 15szt. kakaowych herbatników
  • kilka jasnych kruchych ciastek
  • 1 czubata łyżka zmielonych orzechów laskowych
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Kwadratową tortownicę o wymiarach 25x25cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam kakaowe herbatniki, docinając je do wymiarów formy. Jajka ogrzałam do temperatury pokojowej. Żółtka oddzieliłam od białek. Masło stopiłam i odstawiłam do przestygnięcia. Żółtka przełożyłam do miski miksera. Dosypałam cukier i zaczęłam ucierać. W trakcie ucierania dolałam mleko skondensowane niesłodzone. W tym momencie warto osłonić mikser ściereczką lub ręcznikiem papierowym bo masa będzie rzadka i może chlapać. Gdy składniki się połączyły dodałam budyń w proszku i mąkę pszenną tortową. Ponownie wszystko zmiksowałam. Następnie do tak utartej masy dodawałam po łyżce ser i miksowałam aż składniki się połączyły. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę przełożyłam do masy serowej i wymieszałam drewnianą łyżką. Masę serową wyłożyłam na herbatniki. Wierzch posypałam rozdrobnionymi ciastkami kruchymi wymieszanymi ze zmielonymi orzechami laskowymi. Sernik piekłam godzinę w temperaturze 175 stopni bez termoobiegu. Na około 10 minut przed końcem pieczenia, blachę wysunęłam i obkroiłam brzegi ciasta, oddzielając je od ścian tortownicy. W ten sposób sernik nie zapadnie się na środku. Sernik pozostawiłam do przestygnięcia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjęłam na kratkę. Gdy wystygł dodatkowo schłodziłam go w lodówce, ale nie jest to konieczne. Przed podaniem sernik oprószyłam cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (1)

Futka 06 lutego
Cudowny serniczek :)
Składniki
  • 1kg sera z wiaderka
  • 5 jaj
  • 3/4szkl. cukru
  • 100g masła
  • 125ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 budyń bez cukru o smaku kokosowym
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • ok. 15szt. kakaowych herbatników
  • kilka jasnych kruchych ciastek
  • 1 czubata łyżka zmielonych orzechów laskowych
  • cukier puder do posypania
Składniki