Składniki na tortownicę o śr. 24 cm.
Dno należy wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło topimy w rondelku. Herbatniki kruszymy. Masło z pokruszonymi ciastkami łączymy. Wykładamy dno blachy i odkładamy w chłodne miejsce.
Śmietankę należy ubić na sztywno, dodać serki mascarpone i cukier puder. Miksować na średnich obrotach. Na końcu wlać mleko kokosowe. Wymieszać mikserem.
Do kubka wsypać żelatynę i zalać 100 ml. zimnej wody. Odstawić na 15 minut, aby napęczniała.
Ja to zrobiłam, przed przystąpieniem zrobienia masy.
Po 15-tu minutach garnuszek umieścić na kuchence i lekko podgrzewać. Nie można dopuścić do zagotowania. Wystudzoną żelatynę wlewamy małymi porcjami do białej masy.
Całość wylewamy na spód z herbatników.
Odstawiamy w chłodne miejsce na 4 godziny.
Dekorujemy płatkami kokosowymi.
Komentarze do przepisu (4)
*Przejdziesz do wersji klasycznej