Sernik z miodem i karmelowymi orzechami

Sernik z miodem i karmelowymi orzechami
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: tunaCooking
Do sernika zabierałam się jak do przysłowiowego „jeża”. Zawsze wydawało mi się, że jest to ciasto niesłychanie skomplikowane i trudne w wykonaniu, gdzie wystarczy minimalny błąd i jest klapa. Być może przez te obawy przy pieczeniu, jak rzadko kiedy, używałam wagi i wszystko robiłam przy z dbałością o najmniejsze szczegóły. Przeanalizowanie kilku przepisów i rady od mamy, która piecze najlepszy sernik na świecie, zaowocowały sukcesem. Pysznym, puszystym sernikiem z dobrze zbilansowanym smakiem kwaśnym i słodkim. Posiekane orzechy zanurzone w karmelu miło chrupią i wprowadzają dodatkową słodycz do masy sernikowej.

Składniki

  • 100g mąki
  • 100g orzechów laskowych
  • 90g zimnego masła
  • 40g cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • masa serowa:
  • 1kg twarogu (podwójnie mielony lub sernikowy)
  • 150g miodu
  • 100g śmietanki 36%
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • dekoracja:
  • 1/3 szklanki wody
  • 100g posiekanych orzechów
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 100g śmietany 36%

Przygotowanie

  1. Orzechy zmiksować na mąkę.
    Dodać do orzechów cukier, sól i mąkę, wymieszać.
    Dodać zimne masło i ucierać aż do uzyskania konsystencji okruchów chleba.
    Dodać jajko i zagnieść ciasto.
    Odstawić do lodówki na 30 minut.
    Ciasto rozwałkować i wyłożyć spód formy.
    Nagrzać piekarnik na 180C.
    W tym czasie utrzeć ser jeśli robimy z kostek twarogu.
    Spód ciasta nakłuć widelcem i piec przez 20 minut.
    Oddzielić żółtka od białek.
    W misce miksera utrzeć na gładką pastę miód i żółtka jajek.
    Dodać śmietankę i mąkę ziemniaczaną.
    Wszystko wymieszać na jednolitą masę.
    Dodawać powoli zmielony twaróg aż wmiesza się w masę jajeczno-miodową.
    W drugiej misce ubić na sztywno białka.
    Wmieszać delikatnie ubite białka do masy serowej.
    Masę sernikową wyłożyć na podpieczony spód.
    Sernik włożyć do piekarnika na 15 minut.
    Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 150C i piec przez 110 minut.
    Zostawić w piekarniku do ostygnięcia, nie wyciągać.

  2. Gdy sernik wystygnie przygotować masę orzechową.
    Do rondelka wsypać posiekane orzechy, cukier i wodę.
    Wymieszać i dodać śmietankę.
    Odparować wodę ciągle mieszając aż do momentu gdy cukier się skarmelizuje, około 20 minut.
    Przełożyć orzechy z karmelem na wierzch sernika
    Poczekać aż wystygnie.

  3. uwagi:
    do piekarnika przy pieczeniu sernika należy włożyć na sam dół blachę zalaną gorącą wodą.

Komentarze do przepisu (4)

Ewaaa 13 kwietnia 2014
wzięło nas na sernik z orzechami w podobnym czasie, Twój zapisuję do książki :)
tunaCooking 14 kwietnia 2014
smacznego i na zdrowie :)
bernadetta00 22 kwietnia 2014
jest idealny ,piekłam szkoda ze nie dałam zdjęcia ,bo pieknie wyszedł i smakował cudnie,ale następnym razem dam ?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 100g mąki
  • 100g orzechów laskowych
  • 90g zimnego masła
  • 40g cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • masa serowa:
  • 1kg twarogu (podwójnie mielony lub sernikowy)
  • 150g miodu
  • 100g śmietanki 36%
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • dekoracja:
  • 1/3 szklanki wody
  • 100g posiekanych orzechów
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 100g śmietany 36%
Składniki