Sernik z mango na kokosowym spodzie

Sernik z mango na kokosowym spodzie
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Sernik z egzotyczną nutą. Z kawałami mango, na spodzie z wiórkami i mąką kokosową.

Składniki

  • Na blachę 20 x 35cm
  • Spód kokosowy:
  • Mąka pszenna - 100g
  • Mąka kokosowa - 100g
  • Wiórki kokosowe - 50g
  • Masło (zimne) - 100g
  • Cukier - 40g
  • Jajko - 1szt
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Masa serowa:
  • Ser biały (w wiaderku) - 1kg
  • Jajka - 6szt
  • Masło - 100g
  • Kasza manna - 4 łyżki
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • Cukier - 3/4 szklanki
  • Jogurt naturalny - 4 łyżki
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Mango - 200g (waga samego miąższu, można użyć mrożonego mango)
  • Do posypania - cukier puder (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Spód:
    Zimne masło kroimy w kostkę. Dodajemy pozostał składniki i zagniatamy, aby dobrze się wymieszały. Blachę wykładamy ciastem, dokładnie rozprowadzamy i dociskamy palcami. Nie smarowałam blachy dodatkowo tłuszczem, ponieważ ciasto jest wystarczająco tłuste i po upieczeniu odchodzi bez problemu.

  2. Masa serowa:
    Owoce mango kroimy w niedużą kostkę. Jeśli używacie mrożonego mango, należy je rozmrozić i odcedzić z nadmiaru wody.
    Masło roztapiamy i zostawiamy do przestygnięcia.
    Białka ubijamy z odrobiną cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Dodajemy po kolei pozostałe składniki: ser, jogurt, kaszę, mąkę ziemniaczaną, roztopione masło, proszek i cukier waniliowy, cały czas mieszając mikserem. Na końcu dodajemy ubite białka i mango, mieszamy ręcznie.

    Masę wylewamy na spód i pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut, grzanie z dołu.

    Jeśli w waszym piekarniku jest tylko grzanie góra-dół to po 20-30 minutach ciasto należy przykryć papierem do pieczenia, aby góra się nie spiekła.

    Ciasto musi całkowicie ostygnąć. Wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc), aby spód zmiękł.

    Przed podaniem można posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.

Komentarze do przepisu (7)

Futka 17 listopada 2020
Uwielbiam wszystkie słodkości z mango :D
Pyszny serniczek - palce lizać! :D
turek 17 listopada 2020
Super sernik, a przede wszystkim z mango;)
agafia 17 listopada 2020
mango i kokos połączenie doskonałe :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Na blachę 20 x 35cm
  • Spód kokosowy:
  • Mąka pszenna - 100g
  • Mąka kokosowa - 100g
  • Wiórki kokosowe - 50g
  • Masło (zimne) - 100g
  • Cukier - 40g
  • Jajko - 1szt
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Masa serowa:
  • Ser biały (w wiaderku) - 1kg
  • Jajka - 6szt
  • Masło - 100g
  • Kasza manna - 4 łyżki
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • Cukier - 3/4 szklanki
  • Jogurt naturalny - 4 łyżki
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Mango - 200g (waga samego miąższu, można użyć mrożonego mango)
  • Do posypania - cukier puder (opcjonalnie)
Składniki