Sernik z mango i mandarynek z płytą kokosową (bez pieczenia)

Sernik z mango i mandarynek z płytą kokosową (bez pieczenia)
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: turek
Sernik jest bardzo orzeźwiający i idealnie się sprawdza jako deser do kawy;). Jest z mango i mandarynkami na kruchym spodzie z szybką bezą kokosową:).

Składniki

  • Spód:
  • 200 g ciastek maślanych
  • 80 g miękkiego masła
  • Masa serowa z mango i mandarynkami:
  • 1 średnie mango
  • 1 mała puszka mandarynek odcedzonych z soku
  • 250 g sera kremowego do sernika
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 250 g serka mascarpone
  • skórka otarta z 1 cytryny + 2 łyżki soku z cytryny
  • 25 g żelatyny
  • 80 g cukru pudru
  • Płyta kokosowa:
  • 3 białka
  • 100 g cukru białego kryształu
  • 100 g wiórków kokosowych

Przygotowanie

  1. Spód ciasta:

    Ciastka zmiksować z masłem i wyłożyć na dno tortownicy. Spód włożyć do lodówki.

  2. Masa z mango i mandarynek:

    Żelatynę namoczyć w 70 ml zimnej wody przez około 10 minut. Następnie podgrzać, ale nie gotować i pozostawić do wystudzenia. Mango obrać i zmiksować z mandarynkami na gładką masę. Twaróg zmielić lub zmiksować, aby był gładszy. Do twarogu przełożyć ser, serek mascarpone, zmiksowaną masę owocową, startą skórkę z cytryny, wsypać cukier i wlać chłodną żelatynę. Całość wymieszać. Masę włożyć na około 10-15 minut do lodówki.

  3. Po tym czasie masę przełożyć do formy i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia na około 3-4 godziny.

  4. Płyta kokosowa:

    Na suchej patelni uprażyć kokos na złoty kolor. Białka ubić na sztywno, po czym dodawać stopniowo cukier partiami, aby się rozpuścił. Na koniec wmieszać delikatnie kokos. Bezę rozłożyć równomiernie na blasze nadając jej kształt koła o średnicy tortownicy.

    Bezę piec w temperaturze 160 stopni Celcjusza przez około 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni Celcjusza i suszyć około 30 minut. Pozostawic do wystudzenia.
    Na koniec delikatnie przenieść nią i połozyć na masę serową.

  5. Sernik jest gotowy:)
    Smacznego:)!!!

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 17 lipca
Serniczek to ja zawsze, pyszotka:)
SprytnaChochla 17 lipca
Super!
Maudie 17 lipca
Świetny serniczek:)
Składniki
  • Spód:
  • 200 g ciastek maślanych
  • 80 g miękkiego masła
  • Masa serowa z mango i mandarynkami:
  • 1 średnie mango
  • 1 mała puszka mandarynek odcedzonych z soku
  • 250 g sera kremowego do sernika
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 250 g serka mascarpone
  • skórka otarta z 1 cytryny + 2 łyżki soku z cytryny
  • 25 g żelatyny
  • 80 g cukru pudru
  • Płyta kokosowa:
  • 3 białka
  • 100 g cukru białego kryształu
  • 100 g wiórków kokosowych
Składniki