Sernik z mango:

Sernik z mango:
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
Dodatek zmiksowanego mango, zmienia smak popularnego sernika. Ciasto zmienia też delikatnie kolor i ładnie pachnie.

Składniki

  • 1 kg twarogu śmietankowego
  • 250 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 6 żółtek + ubita piana
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 4 łyżki błyskawicznej kaszki manny
  • sok i otarta skórka z jednej cytryny
  • 2 dojrzałe, zmiksowane owoce mango

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem. Stopniowo-wciąż miksując dodawać po jednym żółtku, zmielony twaróg, sok i skórkę z cytryny. Ubić białka, wyłożyć je na masę serową, wsypać proszek budyniowy i kaszkę mannę.
    Mocno dojrzałe mango obrać, usunąć pestki i zmiksować. Całość bardzo delikatnie wymieszać. Przełożyć na blachę lub tortownicę.
    Jeśli chcemy by sernik był wysoki, pieczemy w mniejszej formie.
    Piekarnik rozgrzać do 170 stopni i piec sernik przez godzinę i 10 minut.Pod koniec pieczenia możemy przykryć ciasto papierem do pieczenia by się za mocno nie spiekło.
    Po tym czasie wyłączmy piekarnik, uchylamy leciutko drzwiczki i zostawiamy sernik do całkowitego wystudzenia.
    Pamiętajmy, że serniki nie lubią nagłej zmiany temperatury i wtedy często opadają. Przed podaniem możemy ciasto oprószyć przy pomocy drobnego sitka cukrem pudrem lub oblać polewą

Komentarze do przepisu (5)

smacznie_na_talerzu 18 października
Pyszne połączenie
KulinarnaChwila 18 października
Pyszotka:)
Dolcevita-in-my-kitchen 18 października
Wyobrazam sobie ten smak, super :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg twarogu śmietankowego
  • 250 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 6 żółtek + ubita piana
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 4 łyżki błyskawicznej kaszki manny
  • sok i otarta skórka z jednej cytryny
  • 2 dojrzałe, zmiksowane owoce mango
Składniki