Sernik z makiem

Sernik z makiem
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Sernik z makiem na herbatnikach, z białego sera w kostce, który sama zmieliłam, z gotową masą makową. Do masy makowej dodałam starte jabłko żeby była bardziej wilgotna. Do masy serowej natomiast dodałam ubitą kremówkę i trochę jogurtu naturalnego. Sernik wyszedł bardzo delikatny i kremowy, puszysty i wilgotny zarazem. Całość zwieńczyłam czekoladą.

Składniki

  • 250g białego sera półtłustego
  • 2 jajka
  • 0,5szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy bez cukru na 0,5l mleka
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100ml śmietany 30%
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego bardzo gęstego
  • 100g miękkiego masła
  • ok. 200g masy makowej z puszki
  • 1 nieduże jabłko
  • 1 łyżka kaszy manny
  • ok. 10-12 herbatników
  • Polewa:
  • 50g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 2 łyżki śmietany 30%

Przygotowanie

  1. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyłam papierem do pieczenia (dno). Na dnie ułożyłam obok siebie herbatniki. Masę makową przełożyłam do miseczki. Dodałam do niej obrane i starte na grubych oczkach na tarce jabłko. Dosypałam kaszę manną i wszystko dokładnie wymieszałam. Masę wyłożyłam na herbatniki, wyrównując powierzchnię.Ser biały przełożyłam do miseczki. Dodałam jogurt naturalny i zblendowałam go na gładką konsystencję. Jajka wybiłam do miski. Dosypałam cukier zwykły i waniliowy i zmiksowałam na puszystą masę. Do ubitych jajek dodałam miękkie masło i ucierałam do połączenia. Następnie dodałam zblendowany ser i ponownie zmiksowałam do połączenia. Zimną śmietanę ubiłam w osobnej miseczce na sztywno i dodałam ją do masy serowej. Wymieszałam mikserem na najmniejszych obrotach. Na koniec dodałam proszek budyniowy i proszek do pieczenia i jeszcze raz dobrze wszystko wymieszałam. Masę serową wyłożyłam na masę makową. Sernik wstawiłam do piekarnika i piekłam go ok. 55 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu sernik wyjęłam na metalową kratkę i wystudziłam go w formie. śmietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam minutkę i wymieszałam. Polewą polałam ciasto. Sernik schłodziłam przed podaniem w lodówce.

Komentarze do przepisu (2)

catha 28 marca
Pyszniutki:)
dziękuję
Składniki
  • 250g białego sera półtłustego
  • 2 jajka
  • 0,5szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy bez cukru na 0,5l mleka
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100ml śmietany 30%
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego bardzo gęstego
  • 100g miękkiego masła
  • ok. 200g masy makowej z puszki
  • 1 nieduże jabłko
  • 1 łyżka kaszy manny
  • ok. 10-12 herbatników
  • Polewa:
  • 50g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 2 łyżki śmietany 30%
Składniki