Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niecodzienny sernik z innym niż zwykle spodem z pewnością każdego zachwyci po przekrojeniu.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 682
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 113
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 45
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2712
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 682
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 113
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 45
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2712
Składniki
Żurawinę i morele zalewamy wrzątkiem. Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy.
Żurawinę odcedzamy z wody (morele zostawiamy), wrzucamy do melaksera razem z miodem i kakao. Miksujemy do powstania gładkiej masy. Następnie dodajemy płatki i ponownie miksujemy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układając je na dnie formy jedna obok drugiej.
Wystudzoną kaszę wrzucamy do melaksera, dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie dodajemy twaróg, mąkę ziemniaczaną i dosładzamy wedle uznania, miksujemy do powstania gładkiej masy.
Białka ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie z masą serową. Wylewamy ją do formy i pieczemy 60 min.
W międzyczasie odcedzamy morele z wody i blendujemy na gładki mus z jogurtem. Po 50 minutach pieczenia polewamy nią sernik i zapiekamy 10 minut jeszcze.