Sernik z kremem ajerkoniakowym

Sernik z kremem ajerkoniakowym
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: sereberko80
Aksamitny, rozpływający sie w ustach sernik z kremem o smaku ajerkoniaku, całość przełamana dżemem z czarnej porzeczki

Składniki

  • Spód:
  • herbatniki (u mnie grubsze z Biedronki) ok. 15 dag
  • Sernik:
  • Twaróg z wiaderka 75 dag
  • cukier 1 szkl.
  • jajko duże 2
  • cukier wanilinowy 1
  • mąka ziemniaczana 2 płaskie łyżki
  • śmietanka 30 lub 36% 250 ml
  • Krem ajerkoniakowy:
  • mascarpone 50 dag
  • biała czekolada 30 dag
  • ajerkoniak 200 ml
  • dodatkowo mały dżem z czarnej porzeczki
  • herbatniki ok. 15 dag

Przygotowanie

  1. Sernik: Sernik: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce umieścić wszystkie składniki. Zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników. Blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć herbatniki, jeden przy drugim. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać. Piec w temperaturze 165ºC przez około 50 minut. Powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. Wyjąć, całkowicie wystudzić.

  2. Krem ajerkoniakowy: Białą czekolade rozpuścić z kąpieli wodnej, wystudzic ale nadal musi pozostać płynna. Mascarpone krótko ubić, dodać ajerkoniak i ubic do połaczenia się składników, dodać przestudzoną białą czekoladę i wymieszac delikatnie, najlepiej szpatułką.

  3. Na wystudzony sernik wyłozyc dżem i rozsmarowac, na dżem ułozyc herbatniki jeden obok drugiego, na wierzch wyłozyć krem ajerkoniakowy, wyrównać. Schłodzic w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc. Przed podaneim można dowolnie udekorować (u mnie wiórki z białej i gorzkiej czekolady oraz pokrojone migdały)

  4. Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (8)

ErJot 26 sierpnia 2019
To musi być pyszne:)
KulinarnaChwila 26 sierpnia 2019
Pyszotka:)
Maudie 26 sierpnia 2019
Kuszący :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Spód:
  • herbatniki (u mnie grubsze z Biedronki) ok. 15 dag
  • Sernik:
  • Twaróg z wiaderka 75 dag
  • cukier 1 szkl.
  • jajko duże 2
  • cukier wanilinowy 1
  • mąka ziemniaczana 2 płaskie łyżki
  • śmietanka 30 lub 36% 250 ml
  • Krem ajerkoniakowy:
  • mascarpone 50 dag
  • biała czekolada 30 dag
  • ajerkoniak 200 ml
  • dodatkowo mały dżem z czarnej porzeczki
  • herbatniki ok. 15 dag
Składniki