Sernik z kaszy manny.

Sernik z kaszy manny.
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Podam wam dziś ulepszoną moją wersję tego ciasta - deseru. Inni nazywają to ciasto " kaszak " ponieważ jest z kaszy manny. Nie wiem czy wam przypadnie do gustu bo przecież nie każdy lubi kaszę manną, my uwielbiamy kaszę manną zwłaszcza z sokiem malinowym. Ale deser wyszedł super zwłaszcza z dodatkami jakie dodałam ale to już będzie w przepisie. Dlatego zapraszam.

Składniki

  • 5 szklanek mleka + 0,5 szklanki mleka do bitej śmietany,
  • 1 szklanka cukru,
  • 14 łyżek kaszy manny,
  • 0,5 kostki margaryny tortowa lub masło,
  • 2 paczki herbatników po 200 g każda,
  • 3 dowolne galaretki,
  • 1 opakowanie bitej śmietany,
  • 3 szklanki gotowanej wody (do galaretek)

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać mleko gdy się zagotuje wsypać kaszę manną i ją ugotować na gęsto, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

  2. W czasie gdy kasza stygnie przygotować galaretki, każdą rozpuścić w 1 szklance gorącej gotowanej wody. Rozrobione galaretki odstawić do ostygnięcia.

  3. W czasie gdy galaretki stygną, zimną kaszę manną zmiksować z margaryną lub masłem na jednolitą masę. Blaszkę 30 * 20 wyłożyć dno ciastkami można też biszkoptami. Bitą śmietanę zmiksować w pół szklanki przegotowanego zimnego mleka.

  4. Jak już mamy zmiksowaną kaszę manną z margaryną lub masłem. A bita śmietana jest już ubita, dodać ją do zmiksowanej kasy manny i wymieszać dokładnie łyżką.

  5. Masę podzielić na dwie części i do każdej po kolei dodawać zimną galaretkę ( nie musi być stężała ). Dokładnie wymieszać do połączenia się kaszy z galaretką.

  6. Dokładnie wymieszaną masę wyłożyć na wcześniej przygotowane herbatniki, nakryć kolejną warstwą herbatników, wyłożyć drugą warstwę przygotowanej masy z inną galaretką.

  7. Nakryć ostatnią warstwą herbatników, można na wierzch ułożyć dowolny owoc i zalać trzecią przygotowaną wcześniej galaretką. Wstawić tak przygotowane na co najmniej 3 godziny do lodówki.

  8. Ciasto deser wyszło bardzo smaczne a za sprawą galaretek smak ma słodko - kwaskowaty. Nadaje się na imprezę np. dla dzieci. Ale to już musicie sami ocenić.

Komentarze do przepisu (2)

SprytnaChochla 19 lutego
Fajny przepis
agnes72 19 lutego
Pięknie dziękuję
Składniki
  • 5 szklanek mleka + 0,5 szklanki mleka do bitej śmietany,
  • 1 szklanka cukru,
  • 14 łyżek kaszy manny,
  • 0,5 kostki margaryny tortowa lub masło,
  • 2 paczki herbatników po 200 g każda,
  • 3 dowolne galaretki,
  • 1 opakowanie bitej śmietany,
  • 3 szklanki gotowanej wody (do galaretek)
Składniki