Sernik z kaszą manną

Sernik z kaszą manną
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Smakuje wybornie.

Składniki

  • Kasza manna 1 ¼ szklanki
  • Mleko 1 ¼ szklanki
  • Drożdże 5 dag
  • Cukier 40 dag
  • Jajka 2 szt.
  • Ser twarogowy 60 dag
  • Masło 10 dag
  • Cukier waniliowy 1 torebka
  • Budyń waniliowy 1 torebka
  • Tłuszcz do formy

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Kaszę zalać zimnym mlekiem i odstawić na parę godzin, żeby napęczniała. Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Ser zmielić w maszynce, rozetrzeć na jednolitą masę z żółtkami, dodać cukier waniliowy i budyń. Drożdże rozkruszyć, dodać parę łyżek ciepłego mleka i łyżeczkę cukru, rozetrzeć i połączyć z kaszą manną i odstawić do wyrośnięcia. Na wysmarowaną tłuszczem blachę wyłożyć niezbyt grubą warstwę kaszę, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i podpiec przez 20 minut. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć delikatnie z masą serową. Masę serową przełożyć na podpieczony placek, wyrównać powierzchnię i piec w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut. Sernik można podawać na zimno i na ciepło.

Komentarze do przepisu (1)

slodkisentyment 07 września
Bardzo ciekawy przepis :)
Składniki
  • Kasza manna 1 ¼ szklanki
  • Mleko 1 ¼ szklanki
  • Drożdże 5 dag
  • Cukier 40 dag
  • Jajka 2 szt.
  • Ser twarogowy 60 dag
  • Masło 10 dag
  • Cukier waniliowy 1 torebka
  • Budyń waniliowy 1 torebka
  • Tłuszcz do formy
Składniki