Sernik z kajmakiem

Przepis dnia 2012-12-26
Sernik z kajmakiem
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Najlepszy sernik pieczony jaki jadłam... z przepisu Liski!

Składniki

  • zmielone lub drobno posiekane orzeszki solone, 50g
  • herbatniki kruche (pokruszone lub zmielone blenderem), 80g
  • masło, 105g
  • cukier, 150g +1 łyżka
  • masa kajmakowa, 520g
  • jajka, 5
  • biały ser (trzykrotnie mielony), 1kg
  • Mąka pszenna, 1,5 łyżki

Przygotowanie

  1. Orzechy, herbatniki, 30g masła i 1 łyżkę cukru zagnieść lub utrzeć w malakserze). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem. wyłożyć równomiernie masę i podpiec 12 minut w temperaturze 180oC.

  2. Pozostałe masło utrzeć z cukrem, dodawać część masy kajmakowej (350g, reszta zostanie użyta do wykonania polewy) i nadal ucierać. Wbijać po jednym jajku, następnie dodawać po łyżce ser i mąkę nie przestając ucierać jeszcze przez kilka minut.

  3. Masę wylać na podpieczony spód i piec około godziny w temperaturze 170oC. Studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Gdy całkiem ostygnie, przygotować polewę.

  4. 170g masy kajmakowej zagrzać w garnuszku z 3 łyżkami mleka, aż stanie się bardziej płynna, bez grudek (wg Liski, gdyby pojawiły się grudki, należy je zmiksować). Zdjąć z ognia, dodać 2 łyżeczki masła i wymieszać do rozpuszczenia. Gdy polewa trochę przestygnie, polać nią ciasto.

Komentarze do przepisu (9)

rosse 15 listopada 2012
Jak z przepisu Liski to musi być pyszny,uwielbiam jej bloga:)na 5
Kocurekwkuchni 15 listopada 2012
Jest naprawdę wspaniały. Tylko następnym razem dodam odrobinę mniej cukru.
BM87 15 listopada 2012
Zachwyciłam się. Super wygląda i z pewnością jest boski w smaku! 5! :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • zmielone lub drobno posiekane orzeszki solone, 50g
  • herbatniki kruche (pokruszone lub zmielone blenderem), 80g
  • masło, 105g
  • cukier, 150g +1 łyżka
  • masa kajmakowa, 520g
  • jajka, 5
  • biały ser (trzykrotnie mielony), 1kg
  • Mąka pszenna, 1,5 łyżki
Składniki