Sernik z jogurtów greckich

Przepis dnia 2018-08-07
Sernik z jogurtów greckich
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Bardzo popularny niby sernik z jogurtami greckimi. Sernik na kruchym spodzie, wyszedł pyszny.

Składniki

  • CIASTO:
  • -200 g. mąki -150 g. masła -100 g. cukru pudru
  • -2 jajka -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA JOGURTOWA:
  • -3 jogurty greckie (po 400 g) -1 szklanka cukru pudru
  • -8 jajek -1 cukier waniliowy -3 budynie białe
  • -200 ml. oleju -1 łyżeczka proszku do pieczenia -sok z pół cytryny
  • DO POSYPANIA PRZED PIECZENIEM: -50 g. kokosu
  • DO OPRÓSZENIA :-cukier puder
  • ESY-FLORESY: -gotowa polewa czekoladowa

Przygotowanie

  1. ciasto-Masło zmiksować z cukrem i jajkami. Przesiać do tego mąkę z proszkiem i zmiksować.Rozsmarować na spód blaszki (25x42)wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. Można podpiec spód, przez 15 min. w 175 * . Ale to nie konieczne,chyba że piekarnik słabo piecze od spodu. Nieraz piekę w większej blaszce 30x40. ale wtedy z półtorej przepisu.

  3. masa jogurtowa-Żółtka zmiksować z cukrem, potem przesianymi budyniami w proszku. Następnie z jogurtami (mikserem na niższych obrotach, bo może chlapać).Stopniowo dolewać olej i sok z cytryny,zmiksować.Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem waniliowym. Delikatnie wmieszać porcjami do masy. Wylać na ciasto.

  4. Posypać kokosem.

    Piec ok.45-50 min. w 175*.,jeśli spód był podpieczony.
    Natomiast surowy ponad 1 godz.
    Pod koniec można przykryć papierem.,żeby kokos się nie przypalił.

  5. Po przestygnięciu, oprószyć cukrem pudrem.
    Polać polewą w esy-floresy. Kroić na drugi dzień.

Komentarze do przepisu (12)

fafiatko 06 sierpnia 2018
Wyjatkowo lekki!
kuchmariola63 06 sierpnia 2018
Smaczne, łapka w górę. Bardzo dokładnie podany przepis, jak dla każdego ciasta. Podziwiam Twój profesjonalizm.
konhambos 06 sierpnia 2018
jak ja uwielbiam takie delikatne cudenka!:)
Pyszny serniczek!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO:
  • -200 g. mąki -150 g. masła -100 g. cukru pudru
  • -2 jajka -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA JOGURTOWA:
  • -3 jogurty greckie (po 400 g) -1 szklanka cukru pudru
  • -8 jajek -1 cukier waniliowy -3 budynie białe
  • -200 ml. oleju -1 łyżeczka proszku do pieczenia -sok z pół cytryny
  • DO POSYPANIA PRZED PIECZENIEM: -50 g. kokosu
  • DO OPRÓSZENIA :-cukier puder
  • ESY-FLORESY: -gotowa polewa czekoladowa
Składniki