sernik z jogurtów greckich...

sernik z jogurtów greckich...
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
ciasto bardzo smaczne choć muszę przyznać ze w tym samym dniu kiedy przestygło, ukroiłam, spróbowałam i tak średnio byłam z niego zadowolona, ale na drugi dzień smakowało rewelacyjnie; także jak najbardziej polecam...

Składniki

  • ciasto: 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • plaster margaryny ok 1,5 cm
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Masa jogurtowa: 2 duże jogurty greckie (800g)
  • 2 budynie w proszku
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. ciasto: ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i wylepiamy nim posmarowaną margaryna i oprószoną np manną blachę (25x35cm) Można podpiec 10-15 minut.

  2. masa jogurtowa: białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z jogurtami na delikatny puch, następnie stopniowo dodajemy budyń w proszku oraz proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Ubite białka delikatnie już łyżką należy wmieszać do masy jogurtowej.

  3. Masę wylewamy na blachę i pieczemy w nagrzanym do 170 st.C piekarniku przez ok 50-60 min.

Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 27 lipca 2014
ciekawy przepis:-) muszę koniecznie wypróbować:-), myślę, że ten sernik jest delikatny w smaku:-)
anulka12 28 lipca 2014
Wspaniale się prezentuje! Zabieram do zrobienia.
Składniki
  • ciasto: 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • plaster margaryny ok 1,5 cm
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Masa jogurtowa: 2 duże jogurty greckie (800g)
  • 2 budynie w proszku
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki