Sernik z jeżynami na zimno

Sernik z jeżynami na zimno
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Rena1
Sernik na zimno z jeżynami jest rewelacyjny i łatwy do przygotowania. Podczas upalnych dni nie musimy nagrzewać piekarnika.

Składniki

  • ser biały 70 dag
  • śmietana 30% 150 ml
  • cukier puder 10 dag
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • galaretka owoce leśne 1 szt
  • żelatyna 4 łyżeczki
  • jeżyny 1,5 szkl
  • Biszkopty 10 dag
  • masło 5 dag

Przygotowanie

  1. Jeżyny umyć, osączyć, zmiksować i przetrzeć przez sito. Galaretkę z owoców leśnych + 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 100 ml wrzącej wody, przestudzić. Pozostałą żelatynę wymieszać w 100 ml zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać.

  2. Biszkopty pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wylepić dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm, schłodzić.

  3. Ser biały przemielić w maszynce 3 razy lub włożyć do malaksera i zmiksować z cukrem pudrem. Dodać śmietanę i delikatnie zmiksować, podzielić na 2 części. Do jednej części dodać przecier z jeżyn i płynną galaretkę, dokładnie połączyć,( w razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem).

  4. Wylać na schłodzony spód w tortownicy, odłożyć do stężenia.
    Drugą część sera zmiksować z cukrem waniliowym i płynną żelatyną. Wylać na ser z jeżynami, włożyć do lodówki dokładnie schłodzić.

Komentarze do przepisu (3)

pelen_brzuszek 07 sierpnia 2018
Cudo! Jak z bajki :)
babcitereskiciasta 07 sierpnia 2018
Wygląda prześlicznie.:)
KORAL 07 sierpnia 2018
Jeżynowy bardzo lubimy, Twój smacznie wygląda :)
Składniki
  • ser biały 70 dag
  • śmietana 30% 150 ml
  • cukier puder 10 dag
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • galaretka owoce leśne 1 szt
  • żelatyna 4 łyżeczki
  • jeżyny 1,5 szkl
  • Biszkopty 10 dag
  • masło 5 dag
Składniki