Sernik z jabłkami, kruszonką i lukrem

Sernik z jabłkami, kruszonką i lukrem
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Sernik z jabłkami albo szarlotka z serem. Ciasto wyszło pyszne, rodzinie bardzo smakowało. Będę wracać do tego przepisu.

Składniki

  • CIASTO KRUCHE:
  • -300 g. masła lub margaryny -150 g. cukru -3 jajka
  • -500 g. mąki -3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA JABŁKOWA:
  • -3 biszkopciki -1 kg. jabłek -cukier brązowy
  • MASA SEROWA:
  • -1 kg. sera śmietankowego -400 g. jogurtu greckiego -5 jajek
  • -200 g. cukru -2 budynie białe -1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
  • LUKIER CYTRYNOWY:
  • -100 g. cukru pudru -1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego -troszkę gorącej wody

Przygotowanie

  1. ciasto-Zmiksować masło z cukrem i jajkami. Przesiać tam mąkę z proszkiem i zmiksować na żwirek. 1/3 ciasta odłożyć na kruszonkę. Resztę zagnieść i wylepić blaszkę 34x38 wyłożoną papierem do pieczenia.

  2. jabłka-Na ciasto rozkruszyć biszkopciki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Odcisnąć sok i rozsypać do blaszki. Jabłka posypać brązowym cukrem do smaku.

  3. ser-Zmiksować jajka z cukrem i przesianymi budyniami. Dodać ser, jogurt i ekstrakt i ponownie zmiksować ale nie długo. Wylać równomiernie po jabłkach.

  4. kruszonka- Pozostawione ciasto rozsypać na serze.

  5. Piec ok.60-70 min. w 175*C. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia jak za mocno by brązowiało.
    lukier-Cukier puder przesiać, dodać sok i rozetrzeć, stopniowo dolewając po troszku gorącej wody. Lukier musi być lejący ale nie za rzadki bo nie zastygnie. Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać zimny sernik w esy-floresy.

Komentarze do przepisu (2)

Docherro 15 kwietnia
Tereniu takich smakowitości nigdy nie jadłam,pychaaa:)
babcitereskiciasta 15 kwietnia
Dziękuję Danusiu. :)
Składniki
  • CIASTO KRUCHE:
  • -300 g. masła lub margaryny -150 g. cukru -3 jajka
  • -500 g. mąki -3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA JABŁKOWA:
  • -3 biszkopciki -1 kg. jabłek -cukier brązowy
  • MASA SEROWA:
  • -1 kg. sera śmietankowego -400 g. jogurtu greckiego -5 jajek
  • -200 g. cukru -2 budynie białe -1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
  • LUKIER CYTRYNOWY:
  • -100 g. cukru pudru -1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego -troszkę gorącej wody
Składniki