Sernik z gruszkami

Sernik z gruszkami
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Wyborny serniczek na przyjęcie urodzinowe i nie tylko. Przepis jest wypróbowany i zawsze się udaje.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • Margaryna 18 dag
  • Smalec 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia 1 łyżka
  • Jajo kurze 2 szt.
  • żółtko jaja kurzego 1 szt.
  • Cukier wanilinowy 1 szt.
  • Cukier 1/2 szklanki
  • mąka 2 i1/2 szklanki
  • Składniki na masę serową:
  • Twaróg 1 kg
  • Jajo kurze 2 szt.
  • Cukier 1 szklanka
  • żółtko jaja kurzego 1 szt.
  • Budyń waniliowy 1 szt.
  • aromat arakowy 1 szt.

Przygotowanie

  1. Wykonanie:

    Ciasto:
    Do mąki wsypujemy proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, 0,5 szklanki białego cukru, dodajemy 2 jaja, żółtko i miękką margarynę ze smalcem. Ugniatamy ciasto i rozprowadzamy na blasze (wyłożoną pergaminem).

    Masa serowa:

    Ser mielimy, dodajemy 2 jaja, żółtko, budyń sypki, aromat i szklankę cukru. Miksujemy, aby uzyskać gładką konsystencję.
    Ser przekładamy na ciasto, następnie układamy pokrojone gruszki i pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

  2. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostudzenia. W między czasie przygotowujemy galaretkę i lekko tężejącą zalewamy gruszki na cieście. Ciasto chłodzimy w lodówce.

Składniki
  • Składniki na ciasto:
  • Margaryna 18 dag
  • Smalec 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia 1 łyżka
  • Jajo kurze 2 szt.
  • żółtko jaja kurzego 1 szt.
  • Cukier wanilinowy 1 szt.
  • Cukier 1/2 szklanki
  • mąka 2 i1/2 szklanki
  • Składniki na masę serową:
  • Twaróg 1 kg
  • Jajo kurze 2 szt.
  • Cukier 1 szklanka
  • żółtko jaja kurzego 1 szt.
  • Budyń waniliowy 1 szt.
  • aromat arakowy 1 szt.
Składniki