Sernik z gorzką czekoladą z płatkami pomarańczy, oblany słonym karmelem z dodatkiem żurwainy

Sernik z gorzką czekoladą z płatkami pomarańczy, oblany słonym karmelem z dodatkiem żurwainy
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
Na serniki jest chyba najwiecej przepisów. Za każdym razem próbuję coś zmienić, dodać lub pominąć. Ten, bardzo nam wszystkim smakował i wiem, że będę robić go częściej.

Składniki

  • 1,2 kg mielonego twarogu
  • 250 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 6 żółtek + ubita piana
  • 2 budynie śmietankowe
  • 4 łyżki błyskawicznej kaszki manny
  • sok i otarta skórka z wyparzonej cytryny
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 3 łyżki nalewki cytrynowej lub syropu z pigwy
  • 100 g gorzkiej czekolady z dodatkiem płatków pomarańczy
  • Słony karmel:
  • 100 g masła
  • 1/3 szklanki śmietany 30 %
  • 5 łyżek trzcinowego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek suszonej żurawiny

Przygotowanie

  1. Miękkie masło przełożyć do misy miksera i ubić na "puch". Stopniowo dodawać po łyżce cukru i po jednym żółtku. Kiedy masa będzie jednolita i cukier nie będzie już wyczuwalny , dodajemy twaróg, śmietanę, skórkę i sok z cytryny.
    W osobnym naczyniu ubijamy białka z odrobiną soli. Wyłączamy mikser, ubitą pianę wykładamy na masę serową. Na pianę wsypujemy kaszkę manna i proszek budyniowy. Całośc delikatnie mieszamy. Dodajemy posiekaną czekoladę i nalewkę cytrynową lub syrop z pigwy. Ponownie mieszamy i przekładmay do tortownicy o średnicy 26 cm.
    Wstawiamy do nagrzanego do 165 stopni piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 10 minut.
    Po tym czasie piekarnik wyłączamy, drzwiczki uchylamy i zostawiamy sernik do wystudzenia.

    Zimny oblewamy słonym karmelem z dodatkiem żurawiny.


    Żurawinę na 5 minut zalewamy wrzątkiem. Odcedzamy na sicie.
    W niewielkim garnku topimy masło, dodajemy sól i cukier.
    Smażymy na wolnym ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając.
    Dodajemy śmietanę, doprowadzamy całość do zagotowania i zestawiamy garnek z ognia. Dodajemy żurawinę. Odstawiamy na 10 minut by karmel trochę przestygł i zgęstniał. Polewamy zimny sernik.

Komentarze do przepisu (1)

slodkisentyment 21 listopada 2021
O jaaaa, mega :)
Składniki
  • 1,2 kg mielonego twarogu
  • 250 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 6 żółtek + ubita piana
  • 2 budynie śmietankowe
  • 4 łyżki błyskawicznej kaszki manny
  • sok i otarta skórka z wyparzonej cytryny
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 3 łyżki nalewki cytrynowej lub syropu z pigwy
  • 100 g gorzkiej czekolady z dodatkiem płatków pomarańczy
  • Słony karmel:
  • 100 g masła
  • 1/3 szklanki śmietany 30 %
  • 5 łyżek trzcinowego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek suszonej żurawiny
Składniki