Sernik z galaretką

Sernik z galaretką
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Dziś mam dla was przepis na sernik z galaretką, ale nie jest to sernik na zimno, tylko sernik pieczony w piekarniku. Dla niektórych pewnie będzie to zaskoczeniem i niecodziennym połączeniem. Ja jednak często spotykam się z takim sernikiem na różnego rodzaju uroczystościach organizowanych w domach weselnych. Z tego co zaobserwowałam, to takie serniki cieszą się dużym wzięciem wśród gości, więc postanowiłam też taki zrobić. Do sernika wykorzystałam ser biały samodzielnie mielony, a na spód dałam herbatniki. Sernik wyszedł fajny, przyjemnie cytrusowy ze świeżym posmakiem.

Składniki

  • 750g białego sera półtłustego
  • 200g serka homogenizowanego waniliowego
  • 100ml śmietany 30%
  • 3/4szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • ok. 200g herbatników
  • 1 galaretka o smaku pomarańczowym
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Masło i jajka wyjęłam wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. Ser biały przełożyłam do miski. Dodałam do niego serek waniliowy i dolałam śmietanę (nie ubijałam jej). Wszystko zblendowałam blenderem na jednolitą masę serową. Gdyby masa była zbyt gęsta i nie chciała się blendować, można dolać więcej śmietany. Do przygotowanej masy serowej wsypałam cukier i proszek budyniowy i wymieszałam do połączenia składników. Można do tego użyć łyżki lub miksera na najniższych obrotach. Następnie do masy serowej wmiksowałam miękkie masło, a po nim jajka.Na koniec do masy serowej dodałam sok z cytryny i jeszcze raz wymieszałam. Tortownicę o średnicy ok. 24-25cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia, wpuszczając jego brzegi w obręcz. Na spód ułożyłam herbatniki. Wyszło mi kilkanaście sztuk. Na ciastka przełożyłam masę serową. Sernik piekłam ok. 55 minut w temp. 170 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na kratce. Gdy było wystudzone, przygotowałam galaretkę, rozpuszczając ja w ok. 400ml gorącej wody. Galaretkę odstawiłam do wystygnięcia, a gdy była już lekko tężejąca wylałam ją na sernik. Sernik wstawiłam na noc do lodówki i podałam następnego dnia.

Składniki
  • 750g białego sera półtłustego
  • 200g serka homogenizowanego waniliowego
  • 100ml śmietany 30%
  • 3/4szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • ok. 200g herbatników
  • 1 galaretka o smaku pomarańczowym
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Składniki