Sernik z dynią bez glutenu i bez tłuszczu

Sernik z dynią bez glutenu i bez tłuszczu
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: ciacho50
smaczny :)

Składniki

  • 20 cukierków z dyni rozpuściłam w niewielkiej ilości wody
  • 5 jaj, 1/2 szklanki mąki kartoflanej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • nasionka z pięciu ziarenek kardamonu
  • 1 kg sera( z wiaderka najlepiej )
  • Starta skórka z połowy cytryny

Przygotowanie

  1. Wykonanie;
    Ser, mąkę kartoflaną, masę z połowy rozpuszczonych cukierków miksujemy.
    Dodajemy stopniowo po jajku. Na koniec dodajemy cukier, nasionka kardamonu.
    Dno tortownicy smarujemy margaryną i posypujemy mąką.
    Boki wykładamy papierem do pieczenia.
    Wylewamy masę serową.
    Piekłam 1 godzinę w 160* z termoobiegiem i grzanie ustawiłam od dołu.
    Po upieczeniu studziłam na kratce i posmarowałam reszta masy dyniowej.

  2. Masę dyniową można zastąpić ugotowaną zmiksowaną i odparowaną dynią w ilości jednej szklanki. Jednak należy pamiętać, aby dać więcej cukru i łyżeczkę cynamonu.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (2)

Docherro 21 października 2016
Piękny,wyrośnięty i smaczny:)
GREGORHSPEED 22 października 2016
Nie skomentuję! Brawo! <3
Składniki
  • 20 cukierków z dyni rozpuściłam w niewielkiej ilości wody
  • 5 jaj, 1/2 szklanki mąki kartoflanej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • nasionka z pięciu ziarenek kardamonu
  • 1 kg sera( z wiaderka najlepiej )
  • Starta skórka z połowy cytryny
Składniki