Sernik z daktylami i żurawiną

Sernik z daktylami i żurawiną
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Tradycja wzbogacona słodkością daktyli i żurawinową kwaskowatością:

Składniki

  • 1100 g tłustego twarogu (najlepiej własnej produkcji),
  • 200 g miękkiego masła (gdy dajemy twaróg własnego wyrobu, można dać 110 g),
  • 7 jaj,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka cukru (180 g) cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru z wanilią / cukier wanilinowy,
  • garść posiekanych daktyli,
  • garść suszonej żurawiny.

Przygotowanie

  1. Żółtka, masło, cukier i cukier waniliowy ucieramy na puszystą masę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia a następnie stopniowo twaróg do osiągnięcia jednolitej masy. Teraz wsypujemy daktyle i żurawinę.

  2. Białka ubijamy na sztywną pianę koniecznie z dodatkiem szczypty soli, która podkreśla smak suszonych owoców! Pianę delikatnie łączymy łyżką z serową masą i wykładamy do dużej tortownicy lub prostokątnej formy.

  3. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Pieczemy 60 minut na najniższym poziomie bez termoobiegu.

    Smacznego!

Składniki
  • 1100 g tłustego twarogu (najlepiej własnej produkcji),
  • 200 g miękkiego masła (gdy dajemy twaróg własnego wyrobu, można dać 110 g),
  • 7 jaj,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka cukru (180 g) cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru z wanilią / cukier wanilinowy,
  • garść posiekanych daktyli,
  • garść suszonej żurawiny.
Składniki