Sernik z czekoladą i bananami

Sernik z czekoladą i bananami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: sereberko80
Smaczny, kremowy, nie przesłodzony. Pięknie wygląda i jest łatwy w przygotowaniu

Składniki

  • Spód ciasteczkowy:
  • herbatniki 20 dag
  • orzechy włoskie 5 dag
  • kakao 2 łyzki
  • masło stopione 8 dag
  • Masa serowa:
  • twaróg w wiaderku 1 kg
  • kwaśna śmietana 12 lub 18% 5 łyzek
  • cukier 20 dag
  • mąka ziemniaczana 4,5 dag
  • cukier waniliowy 1 op.
  • jajka duże 4
  • Ganache bananowo-czekoladowy:
  • mleczna czekolada 6 dag
  • gorzka czekolada 7 dag
  • mleko 30 ml
  • śmietanka 30 lub 36% 60 ml
  • dojrzały banan 1
  • Wierzch:
  • śmietanka 30 lub 36% 300 ml
  • cukier puder 3 łyżki
  • śmietan-fix 1 op.
  • kakao do posypania
  • dodatkowo:
  • dojrzały banan 2

Przygotowanie

  1. Spód: Orzechy dość grubo posiekać. Do blendera przełożyć herbatniki i zmiksować. Wsypać je do miski, dodać posiekane orzechy, kakao, roztopione masło i wymieszać.
    Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i docisnąć.

  2. Do miski przełożyć twaróg, dodać śmietanę, cukier, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i wymieszać mikserem tylko do połączenia składników.
    Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Masę serową na chwilę odstawić.
    Dojrzałe banany obrać ze skórki i pokroić na dość grube plastry.
    Plasterki bananów poukładać na dnie blaszki.

  3. Masę serową wylać na banany.

  4. Ganache bananowo-czekoladowy: Do rondelka wlać śmietankę, mleko i zagotować. Dodać połamane w kostki czekolady, odczekać 30 sekund i następnie mieszać, aż czekolada się roztopi. Banana obrać i przełożyć do miski, rozgnieść widelcem na papkę i dodać do roztopionej czekolady, wymieszać.
    Gotowy ganache bananowy równomiernie rozprowadzić po wierzchu sernika i przy pomocy noża zrobić marmurkowy wzór

  5. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160C przez około 70 minut (jeśli środek sernika będzie ciągle wyglądał na wilgotny nie należy się przejmować i tak się zetnie) Po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach jeszcze na godzinę.

    Po wyjęciu z piekarnika sernik odstawić do całkowitego ostudzenia i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

    Wierzch: Sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i sernik położyć na paterze.
    Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, fix i ubić mikserem.
    Gotową śmietankę wyłożyć na środek sernika. Sernik posypać kakao.

  6. Smacznego :-)
    P.S. Przepis zaczerpnięty ze strony Mała Cukierenka

Składniki
  • Spód ciasteczkowy:
  • herbatniki 20 dag
  • orzechy włoskie 5 dag
  • kakao 2 łyzki
  • masło stopione 8 dag
  • Masa serowa:
  • twaróg w wiaderku 1 kg
  • kwaśna śmietana 12 lub 18% 5 łyzek
  • cukier 20 dag
  • mąka ziemniaczana 4,5 dag
  • cukier waniliowy 1 op.
  • jajka duże 4
  • Ganache bananowo-czekoladowy:
  • mleczna czekolada 6 dag
  • gorzka czekolada 7 dag
  • mleko 30 ml
  • śmietanka 30 lub 36% 60 ml
  • dojrzały banan 1
  • Wierzch:
  • śmietanka 30 lub 36% 300 ml
  • cukier puder 3 łyżki
  • śmietan-fix 1 op.
  • kakao do posypania
  • dodatkowo:
  • dojrzały banan 2
Składniki