Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki, wilgotny, cudowny w smaku - jednym słowem idealny. Świetnie sprawdzi się do filiżanki popołudniowej kawy jak również na świąteczny stół.
Składniki
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia oraz masło. Wszystko siekamy nożem aż składniki nieco się połączą. Dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Całość dzielimy na 2 części (2/3 i 1/3). Schładzamy przez ok 30 minut. Blaszkę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy większą część ciasta. Równo wyklejamy i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175º i zapiekamy ok 15 min.
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy jajka i całość dokładnie miksujemy. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo twaróg oraz mąkę ziemniaczaną. Brzoskwinie odsączamy z syropu. Kroimy na 4 części. Na podpieczone ciasto wykładamy masę serową a następnie rozkładamy cząstki brzoskwiń.
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier – ucieramy do powstania gęstej, lśniącej piany. Gotową wykładamy na brzoskwinie. Wyrównujemy. UWAGA!!!! Pianę ubijamy bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto. Na wierzch na tarce o grubych oczkach ścieramy pozostałą część ciasta. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°. Pieczemy 60 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy na ok 15 minut w zamkniętym piekarniku, następnie uchylamy lekko drzwiczki i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem