Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście według tego przepisu jest puchaty i aksamitny w konsystencji. Jest to ciasto popularne w moim domu. Dodałam tu brzoskwinie z puszki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać w sezonie świeże owoce.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 20 dkg masła
  •  5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg mielonego sera białego
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki oleju
  • cukier waniliowy 16 g
  • 4 jajka
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie

  1. Ciasto wyrobiłam i podzieliłam na dwie niezbyt równe części. Włożyłam do zamrażalnika na ok. 1 godzinkę.

  2. W tym czasie zrobiłam masę serową.
    Żółtka oddzieliłam od białek.
    Uwierciłam żółtka z cukrami i masłem. Dodawałam po łyżce sera wciąż miksując. Dodawałam następnie kolejno mąkę, budyń, olej. Pod koniec dodałam śmietankę i wierciłam już krótko, tyle aby połączyła się z masą.
    Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli i za pomocą szpatułki wymieszałam z masą serową.

    Brzoskwinie wyciągnęłam z zalewy i pokroiłam w kostkę. Wymieszałam z serem.

  3. Wyciągnęłam pierwszą część ciasta z zamrażalki i wyłożyłam nim spód blaszki. Podpiekłam 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Na podpieczony spód wylałam masę serową i starłam na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta.
    Wstawiłam do piekarnika na ok. 50 minut.

    Kiedy ciasto miało już złoty kolor wyłączyłam moc piekarnika i przez 10 minut jeszcze w nim pozostawiłam mój sernik. Po tym czasie uchyliłam drzwiczki i pozostawiłam w nim ciasto do prawie całkowitego wystudzenia.

Komentarze do przepisu (5)

Dolcevita-in-my-kitchen 28 grudnia 2019
Idealny serniczek :)
KORAL 29 grudnia 2019
Pycha, to jest to co lubię :)
Maudie 29 grudnia 2019
Jako wielka miłośniczka serniczków jestem na TAK!!!! :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 20 dkg masła
  •  5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg mielonego sera białego
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki oleju
  • cukier waniliowy 16 g
  • 4 jajka
  • cukier puder do oprószenia ciasta
Składniki