sernik z bitą śmietaną

sernik z bitą śmietaną
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: iwona-bonk
Połączenie sera i bitej śmietany sprawia, że ciasto smakuję jak wykwintny i ekskluzywny deser

Składniki

  • Ciasto: 1.5 szkl. mąki, 0.5 margaryny, 1 jajko,
  • 4 łyżki cukru 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:1 kg półtłustego twarogu, 5 jajek,
  • 400 gramów śmietany kremówki 30%,
  • 1,5 szklanki cukru pudru, cukier waniliowy
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem

Przygotowanie

  1. Zagnieść ze składników ciasto i wyłożyć na blaszkę.

    Twaróg mielimy . Żółtka oddzielamy od białek.
    Do twarogu dodajemy oba cukry, ucieramy, następnie stopniowo dodajemy żółtka, budynie, wszystko ucieramy na jednolitą masę.
    Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno.
    Białka miksujemy na sztywną pianę.
    Do masy serowej dodajemy ubitą śmietankę, miksujemy na wolnych obrotach miksera, nie za długo, tylko do połączenia składników. Potem do masy przekładamy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy na ciasto pieczemy w piekarniku 200 stopni C około 1 godz.

Komentarze do przepisu (2)

BEATA1978 18 stycznia 2015
Musi być pyszny i delikatny.
hal_szka 25 stycznia 2015
Robię taki sam ,jest pyszny i puszysty .Ciasto kruche z 2 szkl mąki ,3 żółtek i trochę więcej margaryny o 1... Czytaj całość »
Robię taki sam ,jest pyszny i puszysty .Ciasto kruche z 2 szkl mąki ,3 żółtek i trochę więcej margaryny o 1 łyżkę,pół szkl.cukru pudru , a to dlatego bo po podzieleniu ciasta na połowę ,wycinam z jednej części foremką do ciastek kwiatki lub serduszka i układam na wierzchu masy serowej ,pysznie się je .
Składniki
  • Ciasto: 1.5 szkl. mąki, 0.5 margaryny, 1 jajko,
  • 4 łyżki cukru 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:1 kg półtłustego twarogu, 5 jajek,
  • 400 gramów śmietany kremówki 30%,
  • 1,5 szklanki cukru pudru, cukier waniliowy
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
Składniki