Sernik z białą czekoladą na spodzie Oreo - bez pieczenia, bez żelatyny

Sernik z białą czekoladą na spodzie Oreo - bez pieczenia, bez żelatyny
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: dagooshya
Pyszny, rozpływający się w ustach sernik na spodzie z ciasteczek Oreo z owocami i białą czekoladą.

Składniki

  • SPÓD FORMY O ŚREDNICY 24-25 CM:
  • oreo 352 g (2 op. po 176 g)
  • Masło miękkie 70 g
  • NADZIENIE:
  • Biała czekolada 300 g
  • Twaróg z wiaderka 250 g
  • Mascarpone 250 g
  • śmietana 30 % 200 g
  • Aromat waniliowy 2 łyżeczki
  • Ulubione owoce 400 g

Przygotowanie

  1. W misie blendera umieść Oreo i zmiksuj na gładką masę. Przesyp do miski i rozetrzyj między palcami z masłem, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Foremkę o średnicy 24-25 cm wyłóż papierem do pieczenia, wysyp ciasteczkową masę i bardzo dokładnie uklep do dna i boków na wysokość około 2-3 cm. Włóż do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

  2. Twaróg wymieszaj z serkiem mascarpone i odstaw na bok. W małym garnuszku umieść śmietankę, aromat waniliowy i połamane tabliczki czekolady - podgrzej na małym/średnim ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści. Zdejmij z ognia, dodaj połowę sera, wymieszaj i dodaj resztę sera. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Przelej na przygotowany wcześniej ciasteczkowy spód i wyrównaj. Ułóż owoce i włóż do lodówki. Sernik jest gotowy do spożycia już po kilku godzinach, ale najlepiej zostawić go w lodówce na całą noc. Smacznego! :)

  3. WAŻNE: Przed zakupem czekolady SPRAWDŹ JEJ WAGĘ na opakowaniu. Niektóre znane marki produkują tabliczki o wadze 90 g zamiast 100 g. Jeżeli kupimy takie tabliczki, czekolady będzie za mało, a nadzienie będzie bardzo płynne i CIASTO NIE WYJDZIE..

Komentarze do przepisu (1)

babcitereskiciasta 30 października 2018
Pycha.:)
Składniki
  • SPÓD FORMY O ŚREDNICY 24-25 CM:
  • oreo 352 g (2 op. po 176 g)
  • Masło miękkie 70 g
  • NADZIENIE:
  • Biała czekolada 300 g
  • Twaróg z wiaderka 250 g
  • Mascarpone 250 g
  • śmietana 30 % 200 g
  • Aromat waniliowy 2 łyżeczki
  • Ulubione owoce 400 g
Składniki