Sernik wiedeński z polewą czekoladową.

Sernik wiedeński z polewą czekoladową.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Sernik jest o smaku waniliowym, upieczony bez spodu, z polewą czekoladową.

Składniki

  • biały ser twaróg z wiaderka 1 kg
  • jajka kurze 6 szt.
  • cukier trzcinowy 6 łyżek (pół szklanki 200 ml)
  • ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
  • masło 20 dag
  • budyń waniliowy 80 g
  • polewa czekoladowa
  • kolorowa posypka
  • Polewa czekoladowa:
  • masło 50 g
  • czekolada gorzka 150 g

Przygotowanie

  1. Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Pojedynczo dodajemy żółtka jajek, cały czas miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo zmielony twaróg ekstrakt wanilii i budynie, cały czas miksujemy. Masę odstawiamy, a z białek ubijamy sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy patką do połączenia się piany z masą serową. Do wypieku sernika użyto regulowany rant który był umieszczony w formie prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wykładamy masę serową, równamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 90 minut w temperaturze 130 stopni Celsjusza. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku kilka godzin. Ostudzony sernik w formie polewamy polewą czekoladową, posypujemy kolorową posypką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lepiej będzie się kroić na porcję.

  2. Polewa czekoladowa:

    Masło zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy cały czas do jej rozpuszczenia. Polewę studzimy i polewamy nią ostudzony sernik.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 07 kwietnia
Super pomysł, pyszotka:)
Nevermore 07 kwietnia
Serniczek zawsze, pyszności :)
Docherro 07 kwietnia
Przepyzny,widać,że leciutki i pulchny.Również piekę bez spodu,nie lubię czuć ciasta w serniku:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • biały ser twaróg z wiaderka 1 kg
  • jajka kurze 6 szt.
  • cukier trzcinowy 6 łyżek (pół szklanki 200 ml)
  • ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
  • masło 20 dag
  • budyń waniliowy 80 g
  • polewa czekoladowa
  • kolorowa posypka
  • Polewa czekoladowa:
  • masło 50 g
  • czekolada gorzka 150 g
Składniki