Sernik wiedeński

Sernik wiedeński
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Mateusz15
Pyszny, puszysty wszystkim znany sernik wiedeński, klasycznie pieczony bez spodu. Mój jest taki niski, ponieważ użyłem prostokątnej formy . Podane proporcje będą dla tortownicy o średnicy 22 cm.

Składniki

Przygotowanie

  1. Samo dno tortownicy wysmarować masłem. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Proszę nie używać termoobiegu, ani wymuszonego obiegu powietrza.

  2. Ser zemleć trzykrotnie i przetrzeć przez sito.

  3. Masło utrzeć do białości i dodawać do niego po jednym żółtku. Dodać cukier, cukier wanilinowy i utrzeć na gładką, puszystą masę. Dodawać po jednej łyżce ser. Wsypać rodzynki.

  4. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soku z cytryny. Delikatnie wmieszać do masy.

  5. Piec ciasto około 65 minut. Po upieczeniu nie otwierać piekarnika. Zostawić w nim ciasto na parę godzin do całkowitego wystudzenia.

Komentarze do przepisu (9)

magdaniel 25 marca 2010
Oj Mateusz kusisz tym sernikiem, wyglada pieknie !
Konto usunięte 25 marca 2010
Jak sernik dla mnie - to tylko bez spodu (nie wiem dlaczego, ale nie cierpię serników na kruchym spodzie), zatem... Czytaj całość »
Jak sernik dla mnie - to tylko bez spodu (nie wiem dlaczego, ale nie cierpię serników na kruchym spodzie), zatem ten serniczek na pewno ogromnie by mi smakował :) pozdrawiam!
Mateusz15 25 marca 2010
Ja również nie bardzo lubię serniki na spodzie. Odkąd pamiętam moja Mama piecze bez spodu. Bo sernik to ciasto... Czytaj całość »
Ja również nie bardzo lubię serniki na spodzie. Odkąd pamiętam moja Mama piecze bez spodu. Bo sernik to ciasto z sera ;-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki