sernik wiedeński

sernik wiedeński
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: gocha01
Przepis jest w naszej rodzinie od kiedy pamiętam,udaje się zawsze a znika w jednej chwili.Moja rodzina i przyjaciele za nim przepadają:-) Jest puszysty i lekki(niestety nie jeśli chodzi o zawartość kalorii,ale co tam raz się żyje:-)

Składniki

Przygotowanie

  1. Na początku oddzielamy białka od żółtek.Z żółtek i cukru ucieramy kogel mogel.Do białego sera dodajemy kogel mogel oraz skórkę otartą z cytryny,cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną.

  2. Kasię musimy roztopić na małym gazie i przestudzić.Do sera dodajemy bardzo,bardzo powolutku rozpuszczoną Kasię nie przerywająć mieszania (ja to robię blenderem). Na koniec sbardzo delikatnie ser łączymy z pianą z białek.UWAGA! pianę z białek i ser mieszamy już ręcznie,blender spowodowałby opadnięcie piany.

  3. Masę wylewamy do tortownicy(26cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką.Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika na ok 50 minut.Pieczemy w temp 150 stopni.Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i tak studzimy sernik,cóż trochę to trwa,ale przynajmniej mamy gwarancję ,że sernik nie oklapnie.Ciasto możemy polać czekoladą albo posypać cukrem pudrem jak kto woli.Acha można do masy dodać rodzynki,ja nie daję,bo moja rodzinka za nimi nie przepada.

Komentarze do przepisu (4)

gocha01 10 grudnia 2011
Życzę powodzenia:-)jeszcze mi się nie zdarzyło żeby się nie udał,a jest naprawdę przepyszny,Postaram się... Czytaj całość »
Życzę powodzenia:-)jeszcze mi się nie zdarzyło żeby się nie udał,a jest naprawdę przepyszny,Postaram się wrzucić zdjęcie,bo na Święta na pewno będę go piekła.Pozdrawiam
Konto usunięte 16 stycznia 2013
zabieram przepis do ulubionych i zostawiam 5!
elka64 08 marca 2013
chciałabym upewnić się czy na pewno temperatura pieczenia ma być 150st.? dlaczego tak niska?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki